AI i undervisningen – så kan utvecklingen kvalitetssäkras

AI AI är här för att stanna. Även i skolvärlden. Men hur kan samhället säkra att användningen sker på att positivt och etiskt vis bland lärare och elever? Det ska RISE och Stockholms stad tillsammans undersöka i ett nytt utvecklings- och forskningsprojekt.

AI i undervisningen – så kan utvecklingen kvalitetssäkras
Lotta Fransson, Joakim Börjesson, RISE.

Den accelererande AI-utvecklingen har inte gått någon förbi, och allra minst inom skolan – där alla tekniktillvända barn och ungdomar ryms. För att säkerställa att tekniken anpassas till såväl elevernas behov som undervisningens möjligheter och begränsningar, har Stockholms stad nyligen inlett ett samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE.
– Det är ett stort antal lärare och elever som deltar och det har varit fokus på utbildning för att ge lärarna bra förutsättningar gällande generativ AI. Sedan ingår det såklart i forskningsprojektet att utforska och lära hur generativ AI kan användas för att utveckla undervisningen framåt, säger Joakim Börjesson, enhetschef på RISE.

Samarbetet mellan RISE och Stockholms stad sker inom ramarna för RISE satsning ”AI-partnerskap för offentlig sektor” som ska stötta offentliga aktörer att på ett säkert och strukturerat sätt börja arbeta med AI.

– Skolan står inför stora utmaningar och genom att vi som forskningsinstitut krokar arm med skolhuvudmän i den här typen av partnerskap skapar vi goda förutsättningar för en välbehövlig förnyelse av utbildningssektorn, säger Lotta Fransson, projektledare på enheten Livslångt Lärande på RISE.

AI har en enorm potential att förbättra undervisningssituationen, förklarar hon, men detta måste undersökas tillsammans med praktikerna själva.

– Det här måste utforskas och beforskas innan det går att implementera. AI kommer in som ett helt nytt fenomen och påverkar hela styrkedjan i skolan, eftersom ledarskap för innovation är något helt annat än ledarskap för förvaltning och förbättring, säger hon.

På grund av GDPR skulle det inte vara görbart att lära sig om AI med hjälp av elevdata.

RISE erbjuder därför lärarna en säker lärmiljö för generativ AI, det egna verktyget RISE GPT, som erbjuder funktioner för chatt, bildgenerering, transkribering och RAGs (integrera egna datakällor i realtid för att generera mer exakta och relevanta svar) där all databehandling sker utan att någon persondata lagras eller används för språkmodellsträning.

Generativ AI i undervisning är ännu ett förhållandevis outforskat område, men projektet skapar förutsättningar för att bygga en kunskapsbas – och på så sätt lära sig mer om lämpliga användningsområden.

– Såväl inom min egen forskning och den forskning jag läser om i min undervisningspraktik, har det blivit tydligt att generativ AI kan vara ett kraftfullt verktyg för elever och lärare. Det är också tydligt att det finns många risker med AI-användning och det känns framför allt viktigt att generativ AI används på ett didaktiskt genomtänkt sätt. Det är det vi undersöker i projektet, säger Mattias Wickberg Hugerth, utvecklingslärare i Stockholms stad.

Enligt Lotta Fransson och Joakim Börjesson har utvecklingsprojektet inte startat en dag för tidigt.

– Systemet är i obalans just nu. Vi har ett befintligt system som blir utmanat av inte bara AI utan grön omställning och en orolig och osäker omvärldssituation. Det befintliga systemet måste stabiliseras, men vi måste också ha utrymme att utforska det vi inte vet något om – alltså det nya systemet, säger Lotta Fransson.

Att Stockholms stad vågar utforska AI:s fördelar och begränsningar i en liten skala och i ett skyddat sammanhang, skapar trovärdighet och trygghet inför en högre ambitionsnivå – för lösningen kan inte vara att försöka gömma sig inför den tekniska utvecklingen förklarar Lotta Fransson.

Joakim Börjesson instämmer och lyfter just den evidens som ett seriöst forskningsprojekt ger som en av de största nyttorna.
– Det kommer nog leda till ett större genomslag än andra projekt som saknar akademisk tyngd. En annan sak som är positivt är att vi tillsammans kan utforska frågor som rör säkerhet, etik, bias, extremism, tillgänglighet och inkludering, säger han, och tillägger:

– Det finns ett förtroende för oss som statligt forskningsinstitut – utan några vinstintressen – i att vi gör det här för att skapa samhällsnytta och för att ta samhället framåt.

I projektet är det lärares erfarenheter som utgör grunden för att skapa kunskap om hur generativ AI kan användas i ämnesundervisningen i grundskolan, gymnasieskolan och inom vuxenutbildning.

– Vår förhoppning är att de lärdomar vi gör i projektet ska spridas under projektets gång och att de slutsatser vi drar kan bidra till att öka kunskaperna om AI i undervisning generellt, säger Hanna Stålhammar, objektspecialist digitalt undervisningsstöd vid utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Stockholms stads projekt pågår under två år och avslutas i december 2026. I dagsläget deltar 20-tal svenska kommuner, myndigheter och regioner på olika sätt i RISE AI-partnerskap för offentlig sektor.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste