Apotekare i grunden, kvalitetschef i praktiken – och visionär i hjärtat. Så beskriver man lättast Kimiya Näslund, finalist i Årets kvalitetsprofil 2025. Hon har över 25 års erfarenhet av apoteksverksamhet, men det var först 2021 hon fullt ut definierade sitt yrkesfokus:
– Jag insåg att det är kvalitetsfrågorna jag vill jobba med. Det är där jag kan göra verklig skillnad – både för företaget, medarbetarna och kunderna, säger hon.
Efter att ha varit regionchef för två apoteksregioner med 27 apotek och över 200 medarbetare, klev hon in på Apotea för 2 år sedan– ensam kvalitetschef i ett växande digitalt bolag.
– Det blev en stor omställning. Från ledare för många till ensam i rollen. Men jag tänkte: jag är inte ensam. Jag har tusen kollegor – och hela Sveriges befolkning som medarbetare och medhjälpare i kvalitetsfrågor. Varje kundkontakt är en möjlighet att förbättra.
Förflyttat kulturen till apotek
Ett av Kimiyas viktigaste fokus har varit att förflytta och förtydliga kultur från logistik till apotek. Det är inte bara ett ordbyte – det är en värderingsförändring.
– Vi hanterar läkemedel. Det kräver legitimerad personal, patientsäkerhet och ett etiskt ansvar. Det är inte bara en order vi hanterar– varje order kan vara någons mamma eller barn som väntar på sin medicin. Den inställningen måste genomsyra hela verksamheten. Mina kolleger, speciellt Apoteas duktiga läkemedelsansvariga har en nyckelroll i att bära, föra vidare och bygga upp kulturen, detta är ett tillsammans jobb och det är jag tacksam för.
Hon har drivit igenom ett kulturarbete där det är okej att göra fel, men inte att dölja dem. En viktig del har varit att skapa förtroende och ta bort eventuella blame-kulturen.
– När medarbetare vågar säga ”det här fungerar inte” – då har man vunnit mycket. Vi växer med feedback, både från kunder och internt.
Kimiya Näslund beskriver sig som prestigelös – men orubblig i sin övertygelse. Hon tror på öppenhet, enkel kommunikation och ett nära ledarskap.
– Jag jobbar fortfarande med papper och Excel – men jag vet vart jag vill komma. Jag gör det bästa av de förutsättningar vi har. Det viktiga är att få med sig människorna.
Löpande revideringar
Apoteas utbildningsteam har skapat introduktionsprogram för icke-svenskspråkiga logistikmedarbetare. Med det goda samarbetet i grunden, görs löpande rutinrevideringar och förenkling av processer kopplad till läkemedelsverkets föreskrifter. Och vi ser vi till att alla medarbetare kan ta del av samt följa rutinerna för säkrare läkemedelshantering och ökad patientsäkerhet.
– Det ska vara lätt att göra rätt. Mitt jobb är att göra allas jobb enklare och roligare– inte svårare och mer komplext.
Kimiya återkommer ofta till vikten av språk. Hon förenklar, förklarar, visualiserar – och använder medvetet ”vi” i all kommunikation. Det handlar inte om att vara ensam kvalitetschef. Det handlar om att leda med alla.
– Jag säger ofta att jag är för hela Sverige – att jag har tio miljoner medarbetare då Apotea är ett rikstäckande apotek som har öppet dynget runt och med detta når vi hela Sverige. Kvalitet är inte en avdelning. Det är ett sätt att tänka.
Hon betonar också vikten av att följa trender, vara lyhörd mot både kunder och ledning, och anpassa arbetet till framtidens krav – inte gårdagens strukturer.
Smalt område med stor påverkan
För Kimiya är finalplatsen ett erkännande – inte bara för arbetet på Apotea, utan för hela hennes livsresa.
– Jag kom ensam till Sverige från Iran som 19-åring. Jag har byggt allt från grunden. Inget har varit givet. Att vinna skulle vara ett kvitto på allt jag har kämpat för – både professionellt och personligt.
Men hon ser också priset som ett sätt att lyfta kvalitetsyrket i stort.
– Det är ett smalt område, men det påverkar allt. Vi måste prata mer om det. Och vi måste våga driva det med hjärtat. Kvalitet och lönsamhet hör ihop.
Fakta
Två projekt – ett lyckat och en lärdom
Ett lyckat projekt – från rutinhav till struktur
När Kimiya började på Apotea, var mycket redan på plats och bra gällande kvalitetsfrågor men det saknades struktur för hur rutiner implementerades och uppdaterades. Rutiner reviderades – men medarbetarna hann inte läsa dem reviderade rutinerna och det kunde leda till att alla jobbade som innan och inget förändrades i praktiken.
Så gjorde hon:
- Involverade medarbetare från varje apotek i ett granskningsteam
- Delade upp arbetet och förenklade språket i dokumenten
- Implementerade ett årshjul med uppföljning
Resultat: Ökad delaktighet, bättre följsamhet och mer patientsäkra processer – även utan ett avancerat IT-system.
Lärdom – när tiden inte räckte till
Under hösten 2024 ville Kimiya driva ett projekt där medarbetare från apoteken skulle delta i utvecklingen av två viktiga rutiner.
Vad hände: Projektet startade starkt med högt engagemang – men men med ett svagt resultat.
Orsak: Brist på tid i verksamheten. Produktionen tog över. Farmaceuter behövdes på golvet.
Lärdom:
– Engagemanget fanns, men inte förutsättningarna. Jag insåg att vi måste bygga in kvalitet i driftens villkor, inte lägga det vid sidan om. Kvalitet och kvantitet går hand i hand.