Företag sökes – ska testa jobba mindre med fullt betalt

HR Sveriges första studie om fyradagarsvecka är inledd.
– Om det kan funka i Danmark så kan det funka här, säger Anna-Carin Alderin som är initiativtagare.

Företag sökes – ska testa jobba mindre med fullt betalt
Enligt Anna-Carin Alderin är återhämtning den främsta vinningen med fyradagarsvecka. Foto: Adobe Stock

De flesta skulle nog kunna skriva under på att man hellre jobbar smart än hårt. Genom åren har tekniska framgångar möjliggjort för effektivisering av alla slag, och sedan pandemin har många dessutom hittat en bättre balans mellan privat- och arbetslivet. Samtidigt visar statistik från Folkhälsomyndigheten att 15 procent av befolkningen upplever att de känner sig stressade. Stressrelaterad ohälsa har ökat globalt sedan 1990-talet och är idag en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Stress är också en av anledningarna varför Anna-Carin Alderin, förändringsledare och nationell partner för 4 Day Week Sverige, har initierat landets första studie om fyradagarsvecka.

– Förut kunde jag tänka ”hur ska man orka jobba heltid?”. Det finns så mycket annat man också vill hinna med i livet, säger Anna-Carin Alderin.

När redaktionen kommer i kontakt med henne har hon precis deltagit i en paneldebatt om arbetstidsförkortning. Just fyradagarskonceptet går ut på att man jobbar färre timmar för bibehållen lön. Det behöver tekniskt sett inte innebära att man raderar en hel arbetsdag, utan det kan lika gärna innebära att man reducerar antalet timmar man jobbar varje dag. Konceptet fungerar enligt en så kallad 100-80-100-modell; 100 procent lön med 80 procent arbetstid och 100 procent värdeskapande.

70-tal danska företag har ställt om

Enligt Anna-Carin Alderin har fyradagarsveckan blivit alltmer populär med åren, även om det inte märks av i Sverige. 2022 beskrev till exempel CNN konceptet som en av årets nio viktigaste nya idéer inom företagsvärlden. Och på Island har stora delar av samhället ställt om till 32-timmarsvecka. Där subventioneras delar av mellanskillnaden av staten.

Anna-Carin Alderin. Foto: 4 Day Week Sweden

– Och i Danmark har ett 70-tal företag anammat detta. Det förvånar mig att man hört så lite om det här i Sverige med tanke på att vi har varit företrädare vad gäller längre semesterledighet, föräldraledighet och så vidare. Men om det kan funka i Danmark så kan det funka här.

Kollektiv fokustid

Det finns dock några få exempel från Sverige som Anna-Carin Alderin nämner.

– Sandqvist är ett. De beskriver det som att lägga fram en morot på bordet. Den tid som försvinner tar medarbetarna igen genom att spara tid där det går.

För att fyradagarsveckan ska fungera bör gemensamma förhållningssätt skapas.

– Det kan handla om saker som att fundera över när och om vad man får mejla, eller när man får ha möten. Det finns något som heter kollektiv fokustid, alltså tider då man inte får störa varandra, säger Anna-Carin Alderin.

32-timmarsvecka

Några organisationer i Sverige som ställt om:

  • Sandqvist Bags & Items– ställde om 2022
  • Brath AB– ställde om till sex timmars arbetsdag för 12 år sedan
  • MKB – tar bort en timma per år och har som mål att införa fyradagarsvecka 2030
  • Toyota Center i Mölndal införde sex timmar arbetsdag för 12 år sedan

92 procent ville fortsätta

Enligt 4 Day Week Global leder fyradagarsveckor till flera positiva resultat. Under 2022 genomfördes världens hittills största försök med fyradagarsvecka i Storbritannien, med 61 företag och cirka 2 900 anställda. Resultatet visade bland annat att antalet sjukdagar minskade med 65 procent, att söktrycket på utannonserade tjänster ökade och att 92 procent av företagen ville fortsätta med konceptet efter pilotstudien.

– Det som talar för fyradagarsveckan är återhämtningen. Man orkar fokusera, men hinner också kanske hem innan rusningstrafik och har mer tid till annat.

Men alla kan väl inte jobba så här? För att vinningarna ska kännas av så innebär det väl att arbetsmodellen inte kan bli norm? Eller?

– Ja, det kan såklart finnas en skillnad mellan ”early adopters” och norm. Vissa effekter dalar möjligtvis ju mer man går mot normen, men bara att kunna ha ett flexibelt schema gör skillnad, svarar Anna-Carin Alderin.

Den främsta kritiken mot fyradagarsveckan handlar just om att den inte är möjlig för alla, samt att det blir svårare att etablera rutiner. Men just det här kommer alla deltagarna i den svenska studien att få öva sig på. Nu sökes företag som kan tänka sig att vara med i studien. Forskningen kommer att utgå från Handelshögskolan i Stockholm och ledas av forskaren Lena Lid Falkman. Ett tiotal företag har redan visat intresse.

– Jag är nyfiken på om det kan fungera i Sverige eller inte. Jag tror att det kan det, och jag hoppas att det blir ringar på vattnet.

Studiens resultat kommer att presenteras i början av 2025.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste