Millennium-granskningen klar – regiondirektören svarar på kritiken

Offentlig sektor Den externa granskningen av Millenniumhaveriet offentliggjordes tidigare i veckan. En av de största bristerna som pekas ut i rapporten är regiondirektören. Till Kvalitetsmagasinet berättar han om sin syn på läget.

Millennium-granskningen klar – regiondirektören svarar på kritiken
Foto: Catharina Fyrberg och Stockadobe

Granskningen som släpptes i början av veckan lyfter fram en mängd kritiska faktorer som ledde till att den mycket tidskrävande miljardsatsningen kraschade. En av de allvarligaste punkterna uppges vara att programgruppen fokuserade mer på att hålla tidsplanen än att implementera det nya journalsystemet på ett förståndigt sätt. Trots att personalen upprepade gånger flaggade för att organisationen inte var redo för implementeringen sjösattes den under hösten 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Granskningen är utförd av revisionsbolaget KPMG, på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Regionens ledande politiker uppger att de inte fick insyn i hur sårbar situationen var, inte förrän det var försent. Kritiken kommer framför allt från regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S), som till GP uppger att ”ansvariga tjänstemän i VGR borde ha förstått att Millennium inte var redo att införas”.

Regiondirektör Håkan Sandahl är visserligen självkritisk, men går inte med på att ensam bära skuldbördan.

Hur ställer du dig till kritiken som framkommer i rapporten?

– Jag tycker att KPMG:s granskning sätter ord på det som varit komplicerat. Dels drar KPMG flera slutsatser om brister som i många delar sammanfaller med sådana problem som vi själva har identifierat och nu arbetar med. Dels tillför deras rapport fler aspekter som kommer att vara viktiga komplement i vårt fortsatta arbete.

Vad tänker du kring informationen om att programstyrgruppen och du som regiondirektör hade tillräckligt med information om att förstå att det inte skulle fungera?

– Rapportens slutsatser i det avseendet gäller programstyrgruppen. Men utifrån min roll som regiondirektör konstaterar jag att nu när vi fått såväl VGR:s egna medarbetares medskick och KPMG:s rapport är det klart att jag rannsakar mig själv. Med facit i hand ser jag ju att jag hade kunnat agera annorlunda och att jag behöver vara mer involverad.

– Jag hade till exempel kunnat ställa fler frågor för att få en rättvisare bild av läget. Den bild jag hade i höstas är helt klart en annan än den jag har nu. Som organisation har vi ett gemensamt ansvar när vi arbetar tillsammans, och där har vi brustit – vi behöver verkligen se över hur vi ska hålla ihop det här arbetet framöver och det tar jag ansvar för.

Vad kan man dra för lärdomar från denna situation?

– Det blev ju inte alls som vi föresatte oss. Många har varit upprörda, ledsna och besvikna och vi är flera som är självkritiska efter allt som hände och drar lärdomar inför framtiden.

– Jag kan till exempel se att vi behöver organisera vårt arbete på ett annat sätt än i dag och förbättra förutsättningarna för hur vi jobbar tillsammans med medarbetarna och med regionpolitikerna i den här frågan. Vi behöver ett annat upplägg för utbildningarna och mer tid att jobba i det skarpa systemet, oavsett vilket system det blir framöver.  

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste