Vart är Vårgårda kommun på väg?
”Medborgarna ska driva utvecklingen medan kommunen är möjliggörare”
Mötet
Med sin position, ett starkt näringsliv och aktivt civilsamhälle har Vårgårda kommun goda förutsättningar för ökad livskvalitet i framtiden, tycker Åsa Nyström Andersson som är kvalitetsstrateg och Årets Kvalitetsprofil 2024. Nu gäller det bara att investera tid och möda i relationen mellan kommun och medborgare – för att kunna skapa rätt välfärd tillsammans.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det är en fråga som tagit upp mycket av kvalitetsstrategen Åsa Nyström Anderssons arbetstid på sistone. Dagens offentliga sektor ska åstadkomma mer för mindre, och inom en tioårsperiod beräknar Vårgårda kommun att ytterligare 100 personer behöver börja jobba inom äldreomsorgen, för att möta den åldrande lokalbefolkningens behov. Därför behöver kommunen växa. Och en av Åsa Nyström Anderssons arbetsuppgifter är att bidra till vägen dit.
– Men om man inte vet vart man ska så spelar det ingen roll vilken väg man tar, säger hon och fortsätter:
– Vi måste förstå hur folk vill att det ska vara att bo, leva och verka här, och vi måste också få fler att vilja vara med i Vårgårdas utveckling.
Åsa Nyström Andersson är själv född och uppvuxen i Vårgårda. Hon är läraren som efter ett antal år började involveras i olika kommunala projekt för Lean och förbättringsarbete, tills hon slutligen fick tillfälle att exklusivt jobba med kvalitetsfrågor. När hon hittade Lean så hittade hon hem, har hon tidigare sagt.
– Jag minns att jag tänkte ”det här vill jag vara en del av”. Det kändes som att saker och ting föll på plats.
Åsa, som hela sitt liv hade strävat efter att optimera och skapa värde – till och med när hon plockar ur diskmaskinen så tänker hon på hur det kan göras bättre – skulle helt plötsligt få jobba med att se till att chefer och medarbetare arbetade med rätt saker på rätt sätt.
– Kommunen måste arbeta utifrån syfte och behov för att väcka tillit, och vi måste på något sätt kunna visa vad invånare får för sina skattepengar. Dessutom hjälper framstegen till att hålla motivationen uppe, säger hon.
Men hur bättre ta reda på lokala behov, önskedrömmar och prioriteringar än genom att fråga medborgarna?
Därför har Åsa och kollegor valt att ställa frågan ”Vart är Vårgårda på väg?” till hundratals av kommunens invånare, och slutresultatet ska bli en av Vårgårdas viktigaste styrdokument: en ny vision.

Kort om Åsa Nyström Andersson
Ålder: 53
Bor: Vårgårda
Familj: Min man Hans och tre tonårsbarn
Studier: Pluggade till högstadielärare i matemik och NO i Göteborg
Ideellt engagemang: Tidigare Friskis och Svettis, numera Wårgårda Innebandyklubb
Favoriträtt: Grekisk mat
Kommun är lika med gemenskap
I och för sig är Vårgårda en av kommunerna i Västra Götaland som procentuellt sett växer mest idag, mycket tack vare sitt geografiska läge. Både västra stambanan och E20 gör det lätt för tågresenärer och bilister att besöka Göteborg, Trollhättan, Alingsås, Jönköping eller Skövde.
Åsa Nyström Andersson står vid entrén till Vårgårdas centrumhus och skyddar sitt hår från duggregnet. Förutom Vårgårdas läge finns också annat som talar för Vårgårdas framgång i en utmanande tid, berättar hon medan hon tar sig in till centrumhusets reception.
Dels tänker hon på det starka näringslivet, för enligt Svenskt Näringsliv har kommunen landets bästa företagsklimat sedan fyra år tillbaka. När Vårgårda fick besked om att de även rankades högst 2024 sade Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv, att ”Vårgårda lyckas för att företagsandan genomsyrar hela samhället” – något Åsa Nyström Andersson håller med om.
– Våra företag är nöjda med vår kommunala service. Det går bra för dem, vilket skapar arbetstillfällen och gör att fler vill bo här.
Men visionsarbetet som Åsa projektleder är inte bara till för dem. Kommunens företagare må känna sig delaktiga i och stärkta av Vårgårdas utveckling, men relationen till civilsamhället kan och bör också stärkas, tycker Åsa. För trots allt härstammar ordet kommun från latinets communis, som betyder gemensam. Utan sina drygt 12 400 medborgare är Vårgårda ingenting.

”Ett sätt att jobba med demokrati”
Dessutom är det ideella engagemanget särskilt starkt i Åsas hembygd, menar hon.
– Vårgårda är en liten ort, men här finns mycket att göra. Om du inte är föreningsaktiv, till exempel inom en idrottsförening eller inom kyrkan, så kanske det inte känns som så. Men många är villiga att arbeta tillsammans.
Åsa beskriver en slags Vårgårda-anda som utmärker sig. Hon ger Vårgårda cykelklubbs världscuptävlingar som exempel.
– Nu kan vi tyvärr inte arrangera de loppen längre, eftersom det blivit för dyrt. Men varje år det hölls var det många som ställde upp som flaggvakter och annat. Jag tror att känslan av att vilja hjälpa till kännetecknar Vårgårda, säger hon.
Utan att vilja påstå det själv framstår Åsa ett praktexempel på Vårgårdas ideella engagemang när hon beskriver sin uppväxt i kommunen. Hon minns hur hon vid 19 års ålder hamnade på ett årsmöte inom folkrörelsen Friskis och Svettis efter ett träningspass, och hur hon sedan blev kvar i över 20 år. Först som joggingledare, men senare som lokal styrelsemedlem och ordförande. Ett tag var hon till och med medlem i föreningens riksstyrelse.
– Det var mitt liv väldigt länge. När jag väl började plugga så såg jag till att kunna pendla hem, för det var oerhört viktigt för mig att kunna fortsätta hålla på med mina fritidsintressen på kvällar och helger.
Lista
Så ökar man engagemang, enligt Åsa
- Se till att alla känner sig delaktiga och sedda
- Tydliggör syfte och mening med arbetet och hur det hänger ihop med verksamhetens övergripande syfte – alla vill bidra till helheten och göra en positiv skillnad!
- Ge medarbetarna så mycket handlingsfrihet det bara går över sitt arbete
- Arbeta att förbättra de små vardagliga problemen i verksamheten så det blir synliga resultat
- Uppmuntra medarbetarna att ständigt utvecklas och bli bättre på det de gör.
Varför blev föreningsliv så viktigt för dig?
– Att jobba tillsammans med andra har alltid lockat mig. Sen tycker jag att det är berikande att träffa människor som man kanske annars inte hade träffat. Det känns också meningsfullt att få vara med och bidra till att göra andras liv bättre. Det är ju ett sätt att jobba med demokrati, säger Åsa Nyström Andersson.
Styr på syfte och effekt
På så sätt ser Åsa Nyström Andersson flera paralleller mellan föreningsliv och jobbet som kvalitetsstrateg. Båda kräver en förståelse för helheten. Varje nytt perspektiv är en bit i ett stort Vårgårda-pussel som hon kontinuerligt försöker lägga för att skapa sig en bättre helhetsbild. Folk inom kvalitetsvärlden kan vara funtade på helt olika sätt – vissa kan ha ett större behov av struktur och planering, medan andra fokuserar på de kulturella aspekterna – men helhetstänket är alltid A och O, oavsett vilken verksamhet det handlar om.
– Personligen är jag väldigt intresserad av det mellanmänskliga. Jag styr mycket på syfte och effekt, för jag vill försäkra mig om att det kommunen gör faktiskt är rätt för våra medborgare.

I samband med att Vårgårda fick en ny kommundirektör i fjol så gjordes ett omtag i att förtydliga kommunens riktning, syfte och mål. Sedan dess sitter Åsa Nyström Andersson med i kommunens ledningsgrupp, och sedan dess har det blivit lättare att föra in kvalitetsperspektivet i alla beslut som tas, berättar hon. Hon har koll på hur kommunen följer upp politiska mål, analyserar dess effekter och ser till att alla jobbar i samma riktning.
Det är därför hon projektleder visionsarbetet på det sätt hon gör. Att involvera en större andel av medborgarna i byggandet av en ny vision tycker hon är bra, för genom kontinuerlig och systematisk dialog identifieras verkliga problem som gör det lättare för Vårgårda att förbättras.
– Vi har ett behov av mer intellektuell friktion, för alltför positivt tänk riskerar att leda oss bort från verkligheten.
”Kommunen ska inte vara en ensam aktör”
Nu bär Åsa på en kasse med stora pappersark i ena handen, och en arbetsdator i andra. Hon ska hålla en i en rad workshops om Vårgårdas framtida vision. Just idag med det lokala bostadsbolaget, som hon misstänker kan vara lite utpumpat efter en minst sagt intensiv helg.
– Vårgårdas fjärrvärmesystem slutade fungera förra veckan, så många av hyresgästerna har haft det kallt hemma i flera dagar, förklarar Åsa.
Mycket riktigt kliver ett dussin aningen mörbultade individer in i centrumhusets krishanteringslokal – fast nu för att prata om något helt annat. Efter att kommundirektör Ann-Charlott Lilja har tackat bostadsbolagets anställda för helgens insats presenterar Åsa tre diskussionsfrågor.
– Vad är det bästa med Vårgårda, vad är din dröm om Vårgårda i framtiden och vilka tre ord symboliserar framtida Vårgårda bäst?
Om kommunen blir bättre på att engagera och jobba tillsammans med sina medborgare så tror Åsa Nyström Andersson att Vårgårdas framtid kommer kunna bli förenlig med visionen.
– Vi har till exempel problem med elförsörjningen framöver. Fler företag kommer hit samtidigt som fordon och annat elektrifieras, och nu pratar vi med de som bor och verkar här om hur vi kan öka kapaciteten. Så måste vi jobba – kommunen ska inte vara en ensam aktör.

Tror på den inneboende kraften
Det är på grund av Åsas förmåga att engagera och involvera Vårgårda-bor i förbättringsarbetet som hon utsågs till Årets Kvalitetsprofil 2024.
– Det är alltid kul att få uppskattning medan man är vid liv, säger hon och brister ut i skratt.
I november prisades hon på konferensen Kvalitetsmagasinet Live, bland annat för ett förbättringsarbete inom Socialtjänsten och LSS, som länge hade kämpat med sämre ekonomi och kvalitet. 2018 inleddes arbetet genom att göra en orsaksanalys tillsammans med berörda medarbetare. Problem identifierades för att sedan verifieras, och till slut kom kommunen och medarbetarna fram till vad som kunde åtgärdas.
– Vi gjorde nya hemmaplanslösningar, och i takt med det började medarbetarnöjdheten öka. Förut hade vi haft svårt att hitta socionomer, men nu sökte sig fler till oss! Och sjukfrånvaron har minskat, eftersom arbetet upplevs som mer meningsfullt och utvecklande, säger Åsa.
Att skapa engagemang är bland det roligaste hon vet, så att ha prisats för sin insats värmer.
– Jag tror så mycket på den inneboende kraften som finns i alla människor, och som jag känner driver mig själv. Tänk om vi kan få alla att känna att de faktiskt kan vara med och påverka sitt jobb, att de är experterna inom sitt område. Sådant leder säkerligen till mindre sjukfrånvaro och fler förbättringar, säger Åsa Nyström Andersson.

För lite fokus på medlen
Men tillbaka till arbetet med visionen. Medan Vårgårda Bostäder workshopar medger Åsa att hon till en början funderade över effekten av visions-arbetet som klubbades igenom i somras.
– Det får inte bli för mycket fokus på slutmålet, för vägen dit är också viktig, säger Åsa Nyström Andersson.
Hon tänker på vad Henrik Eriksson, forskare och konsult som genom åren har varit en stor inspirationskälla, sagt om strategiskt arbete av detta slag. Det är inte visioner och annan strategi som faktiskt genererar resultat när det kommer till förbättringsarbete. Men en gemensam bild är ändå bra att ha, säger Åsa.
Under våren ska hon, kommunpolitiker och en konsult koka ner alla visionsintervjuer till en formulering som blir den nya visionen.
– Och i höst ska vi sprida den. För det är ingen idé att ta fram något som vi sen inte jobbar vidare med.
Alla kanske inte kommer känna igen sig i den nya visionen, men huvudsaken blir att försöka få till en enhetlig och långsiktig riktning. En riktning som stärker relationen mellan medborgare och kommunal verksamhet, så att Vårgårda hittar gemensamma lösningar för den stora massans behov.
– Alla är värdefulla resurser. Vi har världens chans här att fråga näringsliv och civilsamhälle hur vi kan jobba ihop. Men till att börja med ska vi hitta ett framtidsscenario som alla tycker är eftersträvansvärt. Alla behöver känna att framtiden är deras, avslutar Åsa Nyström Andersson, innan hon går och avrundar dagens visions-workshop.
