Nya perspektiv på det mest basala

Recension Andas bättre och öka livskvalitén. Kvalitetsmagasinets recensent har läst en bok som utmanar medicinska sanningar och väcker tankar om hälsa.

Nya perspektiv på det mest basala
Stäng munnen och andas genom näsan. Foto: Adobe Stock

Tar du tillräckligt med tid att koncentrera dig på en uppgift åt gången? Det är lätt att fastna i att kontinuerligt kolla mejlen, anteckna något, kolla på Twitter och börja om igen. Risken är då att andningen blir ytlig och oregelbunden. Och det kan på sikt leda till mejlapné med minskad produktivitet och hjärt-och kärlsjukdomar, hävdar författaren James Nestor.

Fakta

Om boken

  • Titel: Det perfekta andetaget. Den nya vetenskapen om en förlorad konst
  • Författare: James Nestor
  • Förlag: Volante
  • ISBN: 978-91-79-65162-6

Han menar att människosläktet har förlorat förmågan att andas korrekt och boken bygger på ett tioårigt självexperiment i jakten på hur man kan rätta till det. Han anser att forskare och vetenskapsmän inte har alla svaren. Från att själv ha haft dålig hälsa och varit stressad återhämtade han sig från sin tredje lunginflammation efter att ha gått en andningskurs. Genom att lära sig att koncentrera sig på ett långsamt flöde av syre genom näsan, sov han bättre.

Mejlapné

Han försöker testa sin nyfunna kunskap med vetenskapliga metoder och lära sig hur justeringar i hur vi andas kan stärka det vardagliga livet. Han provar olika tekniker som bland annat innebär att man tillfälligt andas extra kraftigt. Tar du tillräckligt med tid att koncentrera dig på en uppgift åt gången? Det är lätt att fastna i att kontinuerligt kolla mejlen, anteckna något, kolla på Twitter och börja om igen. Risken är då att andningen blir ytlig och oregelbunden. Och det kan på sikt leda till mejlapné med minskad produktivitet och hjärt-och kärlsjukdomar, hävdar författaren James Nestor.

Så andas du ”bättre”

Han påstår att det finns konsensus om vad det innebär att ”andas bättre”, såsom;

Stäng munnen och andas genom näsan. I ett test påvisar han märkbara försämringar i stresshormonerna, mer trötthet och irritation efter 240 timmars munandning.

Andas ut. Ett första steg är att utvidga andetagen och andas ut all luft innan vi andas in mer. I ett experiment kunde det normalisera hjärtfrekvens och blodtryck med den metoden. Tugga mer. Vi kan påverka storleken och formen på våra munhålor så att den förbättrar vår förmåga att andas, hävdar författaren. Och då är det bättre med hårdare och råare mat som behöver tuggas mer.

Andas mer eller mindre, vid rätt tillfälle. Generellt andas vi för mycket men det kan vara läkande att andas medvetet kraftigt under en kort, intensiv period. Genom att förlänga tiden mellan in- och utandningen och andas medvetet kan vi öka vår kapacitet.

Håll andan. Detta innebär inte att oavsiktligt hålla andan vilket kan bero på ångest utan i stället att andas medvetet, långsamt och stadigt.

Nya tankar om livskvalitet

Yvonne Lagrosen, docent, Mälardalens Högskola
Yvonne Lagrosen, docent, Mälardalens Högskola.

Vi får möta flera pulmonauter, självlärda personer och kardiologer som har engagerat sig i andningens konst. Medicinska sanningar utmanas. Exempelvis beskrivs hur läkaren Theodore Belfor visat att patienters benmassa i munnen börjat växa på nytt och vidgat deras luftvägar trots att rådande uppfattning är att ingen tillväxt sker efter 30 års ålder. Övningarna som förmedlas är inte lätta och funkar inte för alla, menar författaren. Men att medvetet utföra dem under korta stunder kan förbättra livet, anser han. Boken ger ett nytt perspektiv och väcker nya tankar om hälsa, prestationsförmåga och livskvalitet. Den kan därför vara värd att ta del av.

Bokens plus

+ Gedigen dokumentering och källhänvisningar

+ Intressanta och underhållande berättelser

+ Många liknelser och detaljer om hur vi fungerar fysiologiskt

Bokens minus

– Eftersom boken är skriven som en berättelse är strukturen ibland svår att få grepp om

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.