Öka innovationskraften med en oväntad ”gäst”

Förändringsarbete Att öppna upp för det oväntade kan ge extra kraft i innovationsarbetet inom organisationen. Vinnovas nya så kallade vistelseprogram ger möjlighet till en vitamininjektion utifrån från en person med nya perspektiv.

Öka innovationskraften med en oväntad ”gäst”

Vinnova kallar sitt vistelseprogram Residens X, en variant av begreppet ”In residence”, som används i bland annat i USA. X hänvisar också till ”The x factor”, något extra eller oväntat. Målet är signifikant förnyelse – innovation – som sätter spår efter vistelsen.

– Residens X gör det möjligt för en verksamhet att under en begränsad tid bjuda in en person som har för värdorganisationen okända perspektiv, kompetenser och förmågor till att skapa något nytt, säger Erik Broälv på Vinnova.

Skapar korsbefruktning

Det handlar om gränsöverskridande samarbeten för att utveckla produkter och tjänster men också arbetssätt och organisation.

– Vi vill att det ska uppstå en korsbefruktning. Kanske har man inom organisationen en hypotes om något, men inte riktigt förmått att testa den på egen hand. En person utifrån, med rätt egenskaper och ett annat synsätt, kan vara det som behövs för att komma vidare med att utforska det okända.

Läs även: 7 råd om förändringsledning

En förskola som tar emot en elitidrottare, ett industriföretag som tar emot en drönarpilot, eller någon som bjuder in en myrforskare är exempel som Vinnova själva tänker sig.

– Men vi hoppas själva bli överraskade av hur organisationerna som söker sig till programmet tänker, säger Erik Broälv.

Inspiration från kultur

Residens- eller vistelseprogram finns i kultursektorn, exempelvis på glasbruk, där externa konstnärliga ledare bidrar till nytänkande i hantverket.

– Vi tror att residensprogram kan vara värdefullt för många fler, så därför testar vi i höst.

Verksamheten som är värd är den som söker finansiering hos Vinnova. Alla juridiska personer är välkomna att söka.

Några gratis konsulttimmar handlar det inte om.

– Det ska finnas ett påtagligt avstånd mellan organisationen och gästen. De utvecklingsprojekt man eventuellt redan har i gång får drivas som tidigare, säger Erik Broälv.

Läs även: Vinnova storsatsar på AI

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.