Sverige stabilt i världstoppen för innovationer

Innovation Sverige är världens näst mest innovativa land. Efter att tillfälligt ha fallit ner ett pinnhål är vi tillbaka på plats två i rankningen från FN-organet WIPO. Sverige ligger bland topp 20 på samtliga åtta delområden i mätningen.

Sverige stabilt i världstoppen för innovationer
Yvonne Ekholm, Stilfoto

Det är en hedrande andraplats som intas av Sverige efter ettan Schweiz i innovationsindexet GII, som sedan 2008 årligen sammanställs av FN:s immaterialrättsorganisation World Intellectual Property Organisation (WIPO), i samarbete med universiteten Cornell och Insead.

– Listan tas fram av väl ansedda parter, vilket ger den stor tyngd. Indexet omfattar så många specialområden att det kan ses som en övergripande mätning av ländernas globala konkurrenskraft, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Tydligt att Sverige är innovativt

Sverige har avancerat upp ett steg från 2018 års rankning då vi låg på tredje plats.

– Det var dock bara en tillfällig nedgång, eftersom vi innan dess i flera år innehade andraplatsen. Sverige fortsätter att ligga i topp, vilket är ett tydligt bevis för att svenska företag ännu är innovativa, säger Peter Strömbäck.

Läs även: Svenska innovationer i topp inom självkörande teknik

WIPO har rankat 129 länder, baserat på 80 olika indikatorer med betydelse för innovationsförmågan.

– Det handlar både om vad som ”stoppas in” i fråga om innovationssatsningar, och om vad som kommer ut, det vill säga hur innovationerna tas till vara och skapar värde. Sverige tillhör topp 20 inom alla de åtta delområdena, men når samtidigt inte den högsta toppen i något. Vi har en övergripande jämn nivå, men inget spetsområde, konstaterar Peter Strömbäck.

Potential finns alltså ändå för förbättringar.

– I Sverige är vi traditionellt duktiga på input. Vi har blivit bättre på output, men skulle kunna lyfta oss mer där. Det vore också roligt om något av våra universitet tar sig upp i den internationella toppnivån.

Asien starkt på innovation

Samtliga fem nordiska länder finns med bland de 20 bästa i GII. Ny för i år är Island. Flest vetenskaps- och teknologikluster finns i USA, Kina och Tyskland, enligt WIPO. Asien kommer starkt.

– Det är väldigt påtagligt. Jag var själv nyligen på besök i Shenzhen, som för bara 30 år sedan var en fiskeby och nu är ett snabbväxande innovationscentrum med fantastisk dynamik, berättar Peter Strömbäck.

Shenzhen ligger i den kinesiska provinsen Guangdong och är granne med Hongkong. Detta område räknas av WIPO till världens fem främsta teknologikluster, tillsammans med Tokyo-Yokohama, Seoul, Peking samt San Jose-San Francisco.

Läs även: Kundbehov kring innovation mäts i nytt index

Viktigt skydda unika tillgångar

Peter Strömbäck konstaterar att immaterialrätten är ett strategiskt viktigt verktyg för innovation och konkurrenskraft.

– Det är viktigt att ständigt öka kunskapen om immateriella tillgångar, såsom unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem. Risken är annars stor att berövas sina mest värdefulla tillgångar, säger Peter Strömbäck.

Global Innovation Index, 20 i topp

 1. Schweiz (Nummer 1 2018)
 2. Sverige (3)
 3. USA (6)
 4. Nederländerna (2)
 5. Storbritannien (4)
 6. Finland (7)
 7. Danmark (8)
 8. Singapore (5)
 9. Tyskland (9)
 10. Israel (11)
 11. Sydkorea (12)
 12. Irland (10)
 13. Hongkong (Kina) (14)
 14. Kina (17)
 15. Japan (13)
 16. Frankrike (16)
 17. Kanada (18)
 18. Luxemburg (15)
 19. Norge (19)
 20. Island (23)

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.