En förkrossande majoritet av företagen i Sverige är väldigt små. De så kallade mikroföretagen, med högst nio anställda, ska nu få en skjuts framåt genom ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt. I blickfånget står främst företag på landsbygden.
Ny ledningsmodell ska främja de minsta företagen
Ledningsmodell
Sverige kryllar av mikroföretag. För att de ska kunna växa med hjälp av digitalisering och nya innovationer kan de behöva hjälp med nya arbetssätt. Därför utvecklas nu en ledningsmodell särskilt för de minsta företagen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Företag börjar i liten skala och bygger ofta på en bärande idé. Om de ska kunna växa och få fler medarbetare behöver den ursprungliga idén hållas levande, samtidigt som företaget utvecklar en kultur för ledning och styrning, säger Anders Fundin, forskningsledare vid Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ, samt professor vid Mälardalens högskola.
Läs även: Storstäder bäst på innovation
Digitalisering utvecklar landsbygden
Detta är bakgrunden till att Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ, har beviljats 1,5 miljoner kronor av Tillväxtverket för att utveckla en ny svensk ledningsmodell för mikroföretag.
– Det är en landsbygdssatsning för ökad konkurrenskraft i Sveriges näringsliv genom digitalisering. På landsbygden kan det finnas speciella utmaningar, till exempel i form av stora avstånd till kunder och intressenter. Där spelar digitalisering en särskilt viktig roll, säger Anders Fundin, som är projektledare för satsningen.
Läs även: SIQ:s nya managementmodell anpassad till framtidens utmaningar
Arbetet kommer att utgå från den managementmodell som SIQ har utvecklat baserat på tidigare forskning om vad som kännetecknar framgångsrika verksamheter. Genom att anpassa modellen ska projektet främja digitaliseringens möjligheter och bidra till digital transformation i mikroföretag på landsbygden.
Ger förutsättningar för innovationer
Projektet kommer att ske i samverkan med flera mikroföretag, samt Tillväxtverket och Almi Företagspartner. Fokus är inställt på utveckling av metoder och arbetssätt som ger stöd för att hantera en hög förändringstakt och samtidigt ge förutsättningar för nya innovationer.
Projektet medfinansieras av SIQ Intressentförening.
– Även ledningsmodeller behöver utvecklas. Vi är därför mycket glada och stolta över Tillväxtverkets förtroende och samtidigt ödmjuka inför uppgiften att utveckla en ny svensk ledningsmodell för mikroföretag, kommenterar Mats Deleryd, vd på SIQ.
Läs även: Sverige tvåa i EU:s digitaliseringsindex