Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Jobbväxling mitt i livet ger framtidshopp för vården

Kompetensförsörjning Personer mitt i livet är redo att byta yrke. Det ger hopp för rekryteringen till välfärdstjänster som vård och omsorg. De flesta 35-65-åringar funderar ibland på en yrkesväxling. Sex av tio vill kunna distansutbilda sig, enligt en studie från SKR och Sobona.

Jobbväxling mitt i livet ger framtidshopp för vården

För att möta välfärdens rekryteringsbehov räcker det inte med att rekrytera unga och studenter. Kommuner och regioner kommer behöva rekrytera personer mitt i livet som både har yrkes- och livserfarenhet.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har därför tillsammans med de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona genomfört studien Mitt i livet för att öka kunskapen om drivkrafter och hinder för att vidareutbilda sig och yrkesväxla.

Läs även: 4 nyckelfrågor för en framgångsrik rekrytering

8 av 10 kan tänka sig att byta yrke

Studien visar att 80 procent av personer mellan 36 och 65 år någon gång funderar någon gång på att byta yrke. Detta bottnar inte i ett utbrett missnöje med det nuvarande jobbet. Tre av fyra trivs i sitt nuvarande yrke och två av tre trivs hos sin nuvarande arbetsgivare. Ändå kan de alltså tänka sig en yrkesväxling.

Av dem som medverkat i studien vill 63 procent kunna studera på distans för att vidareutbilda sig för ett nytt yrke. Mest efterfrågas kortare kurser utanför arbetstid, men även halvtidsstudier mellan ett och två år.

Läs även: Jobbsökare missnöjda med rekryteringsprocessen

Vill byta till roligare arbetsuppgifter

Den viktigaste drivkraften för att byta jobb är att få roligare arbetsuppgifter, tätt följt av bättre förmåner och mer meningsfulla arbetsuppgifter. För att kunna vidareutbilda eller omskola sig vill många att det nya jobbet finns i närheten, att det fungerar med familjesituationen, samt att få den ekonomiska situationen säkrad med lön eller studiefinansiering.

När det gäller vad som är viktigast i valet av arbetsgivare toppas listan av trevliga arbetskamrater. På delad andraplats kommer bra chefer och intressanta arbetsuppgifter.

Tänkbart jobba efter 65

En av tre vill jobba till 67 år eller längre, men drygt hälften svarar att de kommer att gå i pension mellan 64 och 66 år. Sex av tio kan dock tänka sig att jobba längre än sin tänkta pensionsålder med rätt förutsättningar.

− Att så många är intresserade av att förlänga arbetslivet utgör en stor potential. För många är arbetstider och flexibilitet en nyckel för att vilja jobba längre, men också möjligheten att få använda sina erfarenheter i exempelvis en expertroll. I kommuner och regioner ser vi redan att utvecklingen går framåt då antalet medarbetare över 65 år ökat från 20 000 personer 2010 till 49 000 personer 2018, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR.

Läs även: Rättvisare rekrytering med rätt standard

Män intresserade av att jobba i välfärden

De allra flesta yrken i välfärden är kvinnodominerade. I dag är bara drygt 20 procent av medarbetarna i kommuner och regioner män.

− Undersökningen visar att 49 procent av männen kan tänka sig att jobba i välfärden. Det är en mycket positiv signal. Kommuner, regioner och kommunala företag behöver marknadsföra välfärdsjobben till män och attrahera fler män till välfärdens verksamheter, säger Caroline Olsson.

Studien bygger på en webbenkät som besvarats av 2 500 personer. Undersökningen genomfördes våren 2019 av Ungdomsbarometern tillsammans med Norstat.

Läs även: Unga vill jobba inom välfärden

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.