Så ska visselblåsarlagen kollas upp

Visselblåsarlag I veckan börjar nya visselblåsarlagen gälla. Nu står det klart att Arbetsmiljöverket blir tillsynsmyndighet. Så här ska de jobba.

Så ska visselblåsarlagen kollas upp
Det ska vara tryggt att berätta om brister i arbetsförhållandena. Foto: Adobe Stock

Den 17 december är alltså dagen då nya visselblåsarlagen träder i kraft. Vad den innebär för er som företag/organisation kan du läsa om här. Men nu står det alltså klart att det är Arbetsmiljöverket som fått i uppgift att se till att nya lagen efterlevs.

Det här blir myndighetens uppgifter:

  • Se till att arbetsgivare inrättar interna visselblåsarfunktioner.
  • Bli en av flera myndigheter med externa rapporteringskanaler, så kallade visselblåsarfunktioner. Där ska man ta emot, följa upp och återkoppla på rapporter om missförhållanden inom produktsäkerhet och produktöverensstämmelse som ingår i myndighetens tillsynsansvar.
  • Fördela statsbidrag till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och ideella organisationer som arbetar med säkerhet och miljö i arbetslivet eller mot korruption och andra missförhållanden.
  • Sammanställa information från alla behöriga myndigheter och rapportera till EU-kommissionen.

Arbetsmiljöverket blir en så kallad särskilt behörig myndighet, och har därför utökat ansvar jämfört med andra behöriga myndigheter.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.