Skatteverket bäst på service enligt landets företagare

Företagsklimat Så här rankar företagare den service och det bemötande de får av myndigheter enligt Företagarnas rapport.

Skatteverket bäst på service enligt landets företagare

Företagarna har genomfört rankingar sedan 2004 för att öka myndigheters incitament till förbättring av service, förtroende och regelförenkling gentemot Sveriges företagare.

Enligt årets rapport är utvecklingen i årets ranking positiv. Myndigheterna som rankats lägst tidigare år har fått bättre omdömen, även om de fortfarande ligger på en låg nivå.

− Vi ska självklart glädjas åt de positiva resultaten, men också komma ihåg att varje underkänt resultat hos en myndighet har gjort många företagares liv svårare, säger Erik Östman, expert på regelförenkling på Företagarna, i ett pressmeddelande.

Högsta betygen någonsin

Flera av de undersökta myndigheterna har fått de högsta betygen någonsin sedan rankingens start 2004. Skatteverket får bästa betyg i kategorin service och bemötande. Sämst i samma kategori är Migrationsverket.

− Skatteverkets höga betyg är rätt anmärkningsvärt. En myndighet som har till uppgift att ta pengar från företag börjar i uppförsbacke, och deras framgångar får därmed ses som kantade av hårt arbete som övriga myndigheter borde studera noga, säger Erik Östman.

Skatteverket är också i topp vad gäller handläggningstider, tillsammans med Bolagsverket.

Framgångsrecept

Skatteverkets generaldirektör, Karin Westling Palm, har flera tips för att lyckas.

– Att jobba långsiktigt med strategier för hur man bemöter de man är till för är väldigt viktigt. Lita på att de flesta vill göra rätt och ha det som utgångspunkt. Jobba utifrån och in gällande utveckling. Se till att ha en bra bild över hur företagare arbetar så att it-stöd och tjänster anpassas på rätt sätt. Nära branschkontakter är mycket användbart för att få en bra uppfattning om behoven, säger hon.

Läs rapporten här.

Resultat

Myndighetsrankingen 2023

Service och bemötande

 1. Skatteverket 4,0
 2. Bolagsverket 3,9
 3. SCB 3,4
 4. Polisen 3,4
 5. Transportstyrelsen 3,4
 6. Arbetsmiljöverket 3,1
 7. Försäkringskassan 3,0
 8. Arbetsförmedlingen 2,6
 9. Migrationsverket 2,0

Företagarnas förtroende för myndigheterna

 1. Bolagsverket 4,0
 2. Skatteverket 3,9
 3. SCB 3,5
 4. Transportstyrelsen 3,5
 5. Polisen 3,5
 6. Arbetsmiljöverket 2,9
 7. Försäkringskassan 2,7
 8. Arbetsförmedlingen 2,2
 9. Migrationsverket 1,9

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.