Storslam för Sverige i internationell innovationstävling

Innovation Sverige kammade hem tre vinster vid utdelningen av det internationella priset Quality Innovation Award i Tel Aviv. Det var NorDan, Multi4 och Region Gotland som tog hem priserna i konkurrens med mer än 500 andra innovationer från ett 20-tal länder.

Storslam för Sverige i internationell innovationstävling
Från vänster Dag Kroslid, NorDan, Magnus Hellgren, Sveriges ambassadör, Miden Melle Hannah, Multi4, samt Lisa Lindell och Lisa Larsson, Region Gotland.

Sverige är världens näst mest innovativa land efter Schweiz och före USA, enligt Global Innovation Index 2019 som sammanställs av FNs immaterialrättsorganisation.

Den svenska innovationskraften bevisades i den 21:a omgången av Quality Innovation Award med prisceremoni i Tel Aviv den 5 februari.

De svenska bidragen tog hem pris i tre av åtta kategorier i konkurrens med mer än 500 andra innovationer från ett 20-tal länder. Priset till de svenska vinnarna delades ut av Magnus Hellgren, Sveriges ambassadör i Israel.

– Jag är oerhört stolt. Dels för att våra svenska innovationer håller så hög klass och vinner internationellt. Men kanske viktigast av allt att de stödjer en hållbar utveckling, kommenterar Mats Deleryd, vd på SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling som står bakom utmärkelsen i Sverige i samarbete med Vinnova.

Svenska vinnare av Quality Innovation Award

  • NorDan fick priset i kategorin storföretag. I höstas lanserade NorDan 3D-printade runda fönster för försäljning på den skandinaviska marknaden. Förutom själva produktinnovationen uppmärksammade juryn NorDans nya tillämpning av 3D-skrivare och att produkterna är tillverkade i förnybart biomaterial.
  • Multi4 fick priset i kategorin potentiella innovationer. Multi4 har utvecklat ett revolutionerande instrument för cancerdiagnostik och -behandling, som kan utföras på några minuter tack vare en helt ny och patenterad teknologi. Det ger mindre lidande, betydande kostnadsbesparingar och snabb behandling.
  • Region Gotland fick den offentliga sektorns pris. Region Gotland har utvecklat och implementerat ny teknik för rening av deponigas. Tekniken minimerar metanutsläpp och möjliggör energiåtervinning genom värmeväxling till fjärrvärmenät, vilket finansierar investeringar och drift.

Quality Innovation Award är en utmärkelse som årligen delas ut till verksamheter eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och med en utgångspunkt i ett klart identifierat kundbehov. Nyhetsgrad, användbarhet, lärande, kundorientering och verkningsgrad är av avgörande vikt vid bedömningen.

Den 3 februari hölls prisceremonin i den svenska delen av tävlingen. Förutom NorDan, Multi4 och Region Gotland belönades United Services Sweden och PURE ACT för sina innovationer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.