Svenskt företag bästa arbetsplatsen i Europa

Arbetsmiljö Det svenska företaget Regent har tilldelats utmärkelsen Great Place to Work för Europa. Det handlar då om organisationer med upp till 49 anställda. Det är andra året i rad de tar hem förstaplatsen som den bästa arbetsplatsen.

Svenskt företag bästa arbetsplatsen i Europa
Med 22 svenska organisationer på listan sällar sig Sverige till ett av de länder med flest bästa arbetsplatser.

– Vi har så många fantastiska medarbetare på Regent som har gjort så mycket för bolaget och oss som jobbar här. Efter allt arbete de lagt ned på att bygga detta bolag ser jag det både som en självklarhet och skyldighet att skapa en arbetsplats där de kan trivas, utvecklas, må bra och få de förutsättningar de behöver. Att vinna den här fina utmärkelsen för andra året i rad känns därför så otroligt roligt. Som ett bevis på hur viktiga vi tycker att våra medarbetare är, säger Thomas Skott, vd på Regent

Av de 3 000 utvärderade verksamheterna levde 125 organisationer upp till kraven för att platsa på listan över Europas bästa arbetsplatser. 22 av dessa är svenska organisationer.

–  Det är en fenomenal bedrift att vara bäst av 3 000 utvärderade organisationer i Europa. De är förebilder när det kommer till att bygga en organisationskultur bestående av tillit, stolthet och kamratskap, kommenterar Maria Grudén, vd för Great Place to Work i Sverige.

Great Place to Work ranking av Europas bästa arbetsplatser bygger på djupgående analyser av konfidentiell feedback från medarbetare och utvärderingar av organisationernas tillvägagångssätt när det kommer till att anställa och utveckla, informera och lyssna, visa uppskattning och omtanke, fira framgångar, fördela medel samt organisationens sociala ansvarstagande.

– Vi tittar på alla områden som har en bevisad effekt på organisationers företagskultur. De 125 företagen på listan är Europas elit när det kommer till att vara framgångsrika arbetsgivare och har lyckats bygga organisationer där alla känner sig välkomna, motiverade och uppskattade. Det är särskilt imponerande i dessa tider, då alla har fått anstränga sig extra mycket för att ingjuta fortsatt hopp, tillit och engagemang hos sina medarbetare, säger Maria Grudén.

Med 22 svenska organisationer på listan sällar sig Sverige till ett av de länder med flest bästa arbetsplatser. Bland de rankade företagen syns förutom Regent bland annat it-bolaget Cygni på plats nummer 2 på listan över medelstora företag. Även svenska företag såsom Key Solutions, B3 Consulting Group, protek, SBAB, Studieförbundet Vuxenskolan Halland, 3 och Sparbanken Skåne kan numera kalla sig en av Europas bästa arbetsplatser.

Great Place to Works globala forskning visar att en hög grad av tillit till alla anställda, oavsett titel, är avgörande för att bygga framgångsrika arbetsplatser.

– Men även känslan av att behandlas rättvist är viktig. Här särskiljer sig Europa från resten av världen. Medarbetare i Europa anser i större grad att lönerna är rättvisa, att det finns lika möjligheter till erkännande och att företagsvinster fördelas rättvist. De bästa arbetsplatserna i Europa utmärker sig också genom att ledare håller vad de lovar och att det finns en arbetsplatspolitik som gör att saker blir gjorda. Som ett resultat känner sig medarbetarna motiverade att vara lojala och göra det där lilla extra, vilket ökar företagens resultat berättar Maria Grudén.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.