Systembolaget i topp och Twitter i botten på förtroendeskalan

Kundnöjdhet Nästan 8 av 10 svenskar har stort eller mycket stort förtroende för Systembolaget. Samtidigt litar bara 6 av 100 på Twitter. Det visar Medieakademins förtroendebarometer för 2020.

Systembolaget i topp och Twitter i botten på förtroendeskalan

Medieakademins förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997. Årets undersökning genomfördes av Kantar Sifo i februari genom 1 200 webbintervjuer. Barometern genomförs för olika kategorier av instanser.

I toppen bland samhällsinstitutioner har Polisen utökat sin ledning och åtnjuter högt eller mycket högt förtroende av 73 procent av de svarande. Tvåa och trea är Universitet och högskolor respektive domstolarna.

Några företag har också tagits med i mätningen, och där toppar Systembolaget med 76 före Ikea på 69. Det gör att Systembolaget leder listan totalt sett. Svenskarna litar på Systemet.

Sviktande förtroende för riksdag och regering

Bland myndigheter ligger Säpo och Skatteverket (66/64) i topp. Institutioner för vilka förtroendet har förändrats mest sedan 2019 är SJ (höjning med 12), Vattenfall (+10) och bankerna (+7). Alla dessa ligger dock fortfarande ganska lågt med 34, 32 och 31 procent förtroende.

En mångårig negativ trend gäller för riksdag och regering, som nu hamnar på 34 respektive 31 procent i förtroende.

Läs även: Länsförsäkringars recept för hög kundnöjdhet

SR och SVT inger förtroende

Av medierna upplevs Sveriges Radio (65) och Sveriges Television (62) vara mest tillförlitliga. I den övergripande sammanställningen över alla typer av instanser som omfattats av förtroendebarometern innehas de absoluta bottenplaceringarna av tre digitala mediekanaler; Twitter (6), Facebook (7) och Flashback (8).

Mediebarometern har varje år dels avsett ett urval centrala samhällsinstitutioner som exempelvis riksdagen, storföretagen, dagspressen och radio-TV, dels konkreta medier och företag. Vissa av institutionerna/medierna/företagen har mätts varje år, andra har studerats mer oregelbundet.

Läs även: Småprat skapar förtroende

 

Förtroendebarometern 2020 – toppen

  • Systembolaget 76
  • Polisen 73
  • Universitet/högskolor 69
  • Ikea 69
  • Säpo 66
  • Sveriges Radio 65
  • Skatteverket 64
  • Domstolarna 63
  • Sveriges Television 62
  • Sjukvården 62

Siffrorna anger andelen högt eller mycket högt förtroende. Mätningen gjord av Kantar Sifo i februari 2020.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.