Faktabaserad metod ska hjälpa företag att förhindra sjukskrivningar

Verktyg Många chefer tassar på tå när det kommer till arbetsrelaterad ohälsa, dels av rädsla för att förvärra och dels för att de inte vet hur de ska stötta. Med en ny och beprövad metod hoppas Umeå universitet hjälpa chefer komma till rätta.

Faktabaserad metod ska hjälpa företag att förhindra sjukskrivningar
Therese Eskilsson är projektledare för Arbetsplatsdialog. Foto: Adobe Stock/ Mattias Pettersson

Arbetsplatsdialogen är en strukturerad metod för att hjälpa chefer upptäcka och motverka tidiga tecken på arbetsrelaterad ohälsa. Dels handlar det om att hålla strukturerade samtal, dels om att strukturera upp en handlingsplan för att på längre sikt förhindra sjukskrivningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Therese Eskilsson är projektledare för Arbetsplatsdialogen. Hon jobbar också kliniskt inom Stressrehabiliteringen på Norrlands universitetssjukhus, och ser hur arbetsrelaterad ohälsa har ökat.

– Vi vet att var fjärde sysselsatt i Sverige upplever arbetsorsakade besvär, säger hon och fortsätter:

– I intervjuer med chefer har vi upptäckt att flera av dem inte riktigt känner sig bekväma med att prata om psykisk ohälsa, till skillnad från fysiska besvär. De tassar lite på tå och är rädda för att förvärra problemet.

Faktabaserat material

Arbetsplatsdialogen är en digital plattform som har testats på över 100 chefer. Den är fri för alla intresserade att använda, och den beskrivs passa stora som små verksamheter. Med hjälp av mallar, klipp och diskussionsmaterial hoppas Therese Eskilsson att chefer och medarbetares inställning till denna typ av strukturerat arbetsmiljöarbete ska förändras.

– Det är en beprövad metod som har visat sig fungera, så alla som använder materialet kan känna sig trygga med att det är faktabaserat, säger Therese Eskilsson.

Dessutom är arbetsgivare skyldiga att hantera arbetsrelaterad ohälsa, men enligt Eskilsson görs mycket av arbetet ”ad hoc”, när det egentligen skulle gynna många företag att arbeta proaktivt.

– Vi vet från forskning att behovet av att sådant här verktyg är stort, och att hur:et har saknats.

”Samtalet blir bättre”

Familjeföretaget Rosättra Båtvarv använder Arbetsplatsdialogen sedan en tid, som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Enligt delägaren Daniel Gustafsson infördes stödet i samband med att företaget expanderade.

– Om man driver samtal lite mer strukturerat och med förberedelse så blir samtalen mycket bättre än om de bara bygger på känsla, säger han i ett inslag.

Genom Arbetsplatsdialogen har Rosättra Båtvarv bland annat kunnat minska antalet sjukskrivningar. Företaget har också upptäckt flera fall där anställda har varit i behov av stöd, vilket företaget har kunnat agera på.

Alla måste med

Men bara för att man inför en metod för att förhindra arbetsrelaterad ohälsa så kommer inte alla problem att lösas. Therese Eskilsson pekar dels på betydelsen av engagemang från ledningen, dels ett behov av inskolning och information till chefer och medarbetare.

– Man måste också bestämma när det är lämpligt att börja med metoden. Det blir inte nödvändigtvis mer att göra, utan man kan bädda in det i medarbetarsamtal. Men Det här en metod där medarbetaren också är väldigt delaktig. Därför behöver alla involveras i ett tidigt skede för att metoden ska ta fäste, säger Therese Eskilsson.

Läs mer om Arbetsplatsdialogen här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste