Återskapandet av Sveriges avvecklade totalförsvar tog fart i samband med Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön 2014, men senast för två veckor sedan flaggade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) att landet inte är rustat för kris. Infrastruktur, civilförsvar, livsmedelsförsörjning och stabil tillgång till dricksvatten har betydligt mer att önska, enligt MSB.
Länsstyrelsen samordnar i beredskapens namn – ”Saknar många svar”
Beredskap
I väntan på flera statliga utredningar står vissa delar av den svenska beredskapen stilla. Ändå tror beredskapshandläggaren Elina Jonsson på att stab-Sverige skulle kunna hantera det mesta – på grund av landets välfungerande linjeverksamhet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
För Elina Jonsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, kommer MSB:s varning inte direkt som en överraskning. Det finns en hel del att göra, det vet hon.
Som regeringens förlängda arm och länens högsta totalförsvarsmyndighet bär Länsstyrelsen ansvaret att samordna verksamhet mellan kommuner, regioner, myndigheter och företag före, under och efter en samhällsstörning. Elina Jonsson är med och ansvarar för att Östergötlands beredskapsförberedelser följs upp och ser till att relevanta nätverk byggs upp.
– Vi är i en uppstartsfas, och vi saknar många svar, säger Elina Jonsson.
Väntan på utredningarna
Med det menas att Länsstyrelsen, likt många andra, väntar på att flertalet statliga utredningar ska bli klara. Det är bland annat svårt att samordna utan att kunna bedöma vilka företag som bör anses krigsviktiga. Systemet med så kallade K-företag avskaffades när Sverige gick med i EU, på grund av att det ansågs vara en konkurrensfördel. Men K-företag kan komma att återinföras.
Länsstyrelsen skulle också behöva veta vad som gäller om Försvarsmakten skulle behöva fastigheter eller fordon i länet vid en samhällsstörning, för att nämna några exempel.
– Att svensk försörjningsberedskap i stort utreds är bra, och samma sak med lagen om extraordinära händelser. Vi behöver alla dessa saker. Mycket av rådande lagstiftning är inte anpassad efter dagens Sverige, säger Elina Jonsson.
”Långt ifrån förberedda för ett anfall”
Men så är det alltid, påpekar hon samtidigt. Livet fungerar inte riktigt som man tänkt sig. Det faktumet förtydligades under corona-pandemin, då Länsstyrelsen tog på sig rollen att samordna.
– Man kan aldrig veta vad som väntar runt hörnet, och vi måste leva med det. Man måste också tänka på att Sverige i grunden är ett välfungerande samhälle, och att mycket talar för att vi klarar stora kriser. Allt blir lättare när det mesta är i ordning, säger Elina Jonsson.
Om Sverige anfölls idag så skulle vi vara långt ifrån förberedda, säger Elina Jonsson, men förmågan att fortsätta bedriva verksamhet vid samhällsstörning finns.
– Dwight Eisenhower sade att ”planer är inget, planering är allt”. Det man ska tänka på är att man har fungerade arbetsmetoder.
Och just det menar hon att de flesta svenska verksamheter har, tack vare saker som ansvarsprincipen.
– Vi trycker på att varje verksamhet bär ansvar, men att vi finns till för förberedelse, övning, metod, form och stöd.
Vad innebär det i praktiken?
– Vi anordnar erfarenhetsutbyten mellan kommuner två gånger om året där det pratas om trygghetspunkter, vatten- och elförsörjning och annat. Sex gånger om året leder vi möten för Samverkan Östergötland, vi erbjuder utbildning och följer upp att kommunerna sköter sina åtaganden genom att träffa samordnare och kommundirektör regelbundet, säger Elina Jonsson.
Samverkan Östergötland består av 13 kommuner, statliga myndigheter och andra organisationer som samverkar för ökad krisberedskap. Syftet är att se till att länets resurser används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt, och därför formulerades en gemensam strategi år 2014.
Och det är bara en bråkdel av vad Länsstyrelsen gör. Kontinuerligt arbetar de med beredskapen i länet genom föreläsningar, workshops och andra erfarenhetsutbyten.
– Det är ett sätt för oss att se till att allt fungerar bra i fredstider. Om allt fungerar i linjeverksamheten så minskar risken för att saker inte fungerar i kris.
Tro på flödena
Trots initiativ som Samverkan Östergötland kämpar Länsstyrelsen fortfarande med att hitta fler former för erfarenhetsutbyten.
– Vi måste minska tröskeln för att ta kontakt, säger Elina Jonsson.
Hon jobbar konstant med att försöka få fler att prata om beredskap, och få verksamheter att se potentialen i varandra.
Ja, Sverige har långt kvar tills totalförsvaret helt och hållet är uppbyggt. Till skillnad från exempelvis Finland har Sverige inte säkrade spannmålslager eller en struktur som stått sedan forna krigstider, och utredningarna som ska förtydliga den svenska strukturen dröjer.
– Men vi är glada över att dessa saker utreds, och att vi i remissförfaranden får komma med synpunkter. Framtiden är oviss, men vi litar på vår förmåga och våra flöden, säger Elina Jonsson på Länsstyrelsen Östergötland.