Här är de 10 hetaste drömjobben

Arbetsmarknad Svenskarnas syn på drömjobben har förändrats på grund av pandemin. I en tid av osäkerhet har faktorer som anställningstrygghet och hög lön blivit allt viktigare, visar en undersökning som listar de tio hetaste drömjobben.

Här är de 10 hetaste drömjobben
Anställningstrygghet och hög lön har blivit allt viktigare. Foto: Stock Adobe.

Resultatet framgår av undersökningen Manpower Work Life som utförts av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup. 2 858 anställda, egenföretagare och arbetssökande har deltagit i undersökningen som genomfördes under februari – mars i år.

Undersökningen visar att varannan svensk – 48 procent – har fått en förändrad syn på drömjobbet till följd av pandemin. Anställningstrygghet har blivit viktigare än tidigare för drygt fyra av tio tillfrågade.

Personlig utveckling

Möjligheten till personlig utveckling är visserligen fortsatt den viktigaste faktorn för drömarbetsplatsen. Men chansen till hög lön har klättrat från plats nio till plats två på rankningen.

Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige.
Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige.

– På en osäker arbetsmarknad är det naturligt att faktorer som lön och anställningstrygghet blir viktigare. Samtidigt bör arbetsgivare som vill erbjuda en drömarbetsplats notera att faktorer utöver de ekonomiska spelar roll, exempelvis att det är fortsatt viktigt att drömjobbet är meningsfullt och utvecklande, kommenterar Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Främsta hindren

Deltagarna i undersökningen har även tillfrågats om vad som utgör det största hindret för att nå drömjobbet. Var tredje – 36 procent – uppger att de saknar rätt kontakter. Andra vanliga hinder är bristande utbildning eller att det är för sent att börja om. Att man inte är tillräckligt motiverad har gått från tionde till fjärde plats på listan.

Mikael Jansson konstaterar att nätverkande av naturliga skäl fått stå i skymundan under pandemin.

– Samtidigt innebär det att vissa grupper har förlorat värdefull tid att knyta kontakter för att avancera i karriären. Det riskerar att förvärra situationen, bland annat för unga och utlandsfödda som redan står långt från arbetsmarknaden.

Administratör i topp

Listan över svenskarnas drömjobb innehåller totalt 103 olika yrken. Administratör är det jobb som flest drömmer om.

– Rollen som administratör ställer krav på förmågor som ledarskap, problemlösning och kommunikation som alla är efterfrågade egenskaper och ger fina karriärmöjligheter. Samtidigt är administratör ett av de yrken som riskerar att automatiseras bort eller åtminstone förändras i grunden till följd av digitaliseringen, säger Mikael Jansson.

Svenskarnas drömjobb 2021 – yrke inom parentes avser 2019.

  1. Administratör (ingenjör)
  2. Ingenjör (administratör)
  3. Säljare (säljare)
  4. Kommunikatör/marknadsförare (ekonom)
  5. Projektledare (programmerare)
  6. Ekonom (kommunikatör/marknadsförare)
  7. Socionom/kurator (socionom/kurator)
  8. Truckförare (lastbilsförare)
  9. Livscoach/karriärcoach (maskinoperatör)
  10. Lastbilsförare (entreprenör)
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.