Innovationssektorn växer trots dyster omvärld

Innovation Trots försämrat omvärldsläge och lågkonjunktur ökar den svenska innovationssektorn sin omsättning med miljontals kronor för 2022. Det visar Innovationsföretagens sammanställning av utvecklingen i arkitekt-, teknikkonsult-, industrikonsult- och techkonsultbranscherna.

Innovationssektorn växer trots dyster omvärld
Foto: StockAdobe

I fjol omsatte innovationssektorn sammanlagt 126 miljarder kronor, vilket är en ökning på fem procent jämfört med föregående år. Det är ljusa siffror i en annars dyster omvärldsrapportering, innovationssektorn spelar nämligen en avgörande roll som tillväxtmotor för svensk ekonomi. Det menar Richard Österberg, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är tydligt att sektorn har god anpassningsförmåga och att den, trots det osäkra omvärldsläget, fortsätter att expandera och bidra till svensk ekonomi och en hållbar samhällsutveckling, säger Richard Österberg, kommenterar han i ett pressmeddelande.

En viktig förklaring till tillväxten är att industri- och techkonsultföretagen expanderade kraftigt under 2022. De branscherna har en omsättningstillväxt på elva procent. Även TIC-delsektorn (Test, Inspektion och Certifiering) hade en stark tillväxt, med en ökad omsättning på 40 procent.

– 2022 kan ses som något av ett mellanår, efter pandemin och före den lågkonjunktur som vi nu under 2023 befinner oss i. Det finns anledning att tro att siffrorna i nästa rapport kommer att se betydligt sämre ut, säger Richard Österberg.

Den svenska innovationssektorn omfattar cirka 13 000 företag med 83 000 anställda. De svenskägda koncerner som bedriver verksamhet internationellt växte med 23 procent sett till omsättning och med 25 procent fler anställda utanför Sveriges gränser. Expansionen kan delvis kopplas till återhämtningen efter pandemin och att expansioner utomlands som satts på paus under föregående år återupptogs 2022.

Om Branschrapporten

Branschrapporten (fd Inblick/Branschöversikten) är en sammanställning av den svenska arkitekt-, teknikkonsult-, industri­konsult- och techkonsultbranschen.
I rapporten presenteras nyckeltal, nyheter kring strukturaffärer, information om utvecklingen och konjunkturen inom sektorn samt rankinglistor över de störs­ta företagsgrupperna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste