Andelen obehöriga lärare i grundskolan har ökat de senaste 40 åren, särskilt i årskurs 4–6, där nästan var tredje lärare saknar legitimation. Skillnaderna i svenska elevers skolresultat ökar också, och orsaken kan vara vem som undervisar – eller snarare inte gör det.
Lärarkompetens avgörande för elevers resultat
Skola
Inte sällan lyfts skolmiljön fram som en viktig förklaring till låga elevresultat. Nu visar en ny studie vid Göteborgs universitet att lärares utbildning, ämneskompetens och undervisningsstrategier har större betydelse för hur elever presterar, särskilt på mellanstadiet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Lärarnas formella utbildning och ämnesspecialisering har en tydlig koppling till elevernas prestationer. Det gäller särskilt i matematik, och vi ser också långsiktiga effekter inom läsförståelse, säger Mari Paloniemi Lindström, doktorand i pedagogik, i ett pressmeddelande.
Hon har i sin avhandling vid Göteborg universitet undersökt hur lärarkompetens och arbetsvillkor påverkar mellanstadieelevers resultat i matematik och läsförståelse. Avhandlingen bygger på data från internationella studier (TIMSS och PIRLS) och svenska registerdata. Resultaten visar att lärares ämnesspecialisering är betydelsefull för elevernas prestationer, även när hänsyn tagits till elevens tidigare prestationer och socioekonomiska bakgrund.
Mari Lindström har också undersökt hur undervisningsstrategier påverkar lärandet. Det handlar till exempel om att läraren ber elever förklara sina svar eller uppmuntrar till diskussion i klassrummet. Sådana så kallade kognitiva undervisningsstrategier visade sig ha positiva effekter i flera ämnen, och resultaten kvarstod två år senare.
Avhandlingen belyser också att fördelningen av kompetenta lärare är ojämn över hela landet. Det bidrar till att skillnaderna mellan skolor och elevgrupper växer.
– Ur ett rättviseperspektiv är det avgörande att alla elever, oavsett bakgrund eller bostadsort, får undervisning av behöriga och välutbildade lärare. Det är en nyckelfråga för ett mer likvärdigt skolsystem, säger Mari Paloniemi Lindström.
Fakta
Avhandlingen består av tre delstudier och bygger på data från de internationella kunskapsmätningarna TIMSS och PIRLS samt svenska registerdata. Fokus ligger på hur lärarkompetens, undervisningsstrategier och skolklimat påverkar elevers skolprestationer på mellanstadiet.