Robot som kollega

Robotar i arbetslivet är inte längre science fiction. De har nu tagit klivet in på dagis och agerar extra vd.

Robot som kollega

På ett dagis i Sydkorea använder man sig av robotar i undervisningen. Bland annat håller en robothund i morgonsamlingen, sjunger och leker med barnen samt lär dem engelska. Det rapporterar SVT, som varit på plats på ett dagis.

Satsningen med robotlärare är en del av Sydkoreas stora satsning på tidigt lärande för att få barnen intresserade av teknik och vetenskap, matte, språk och dessutom vara en rolig lekkamrat. Men också för att lösa lärarbristen. Under 2013 hoppas man kunna fylla alla Sydkoreas 8 400 förskolor med varsin robotlärare. Med i teknikutvecklingen är lärare och utbildningsexperter.

Extra vd

Men robotarna har inte bara tagit klivet in i skolans värld. Sajten Robotnyheter skriver att koreanska forskare har visat upp en version av en hemservicerobot kallad Ciros som bland annat kan hämta mat, hälla upp te, ställa in i diskmaskinen och fixa en sallad. Bra på enklare sysslor med andra ord.

Samma sajt har även skrivit om en robot som kan lyfta tunga pappersbuntar utan att göra märken i papperet. Något som tryckeribranschen visat intresse för då tunga lyft sliter på medarbetarnas kroppar.

Och det finns till och med exempel på en robot som fungerar som närvarande extra vd. För tidningen Chef berättar Evernotes vd Phil Libin att han reser en hel del. För att ändå vara närvarande på kontoret köpte han en två meter lång robot med kameror och mikrofoner som han styr via webbläsaren. När han befinner sig utanför kontoret åker den runt och pratar med medarbetare och deltar på mötet. Men det finns ett problem. Företaget har flyttat till ett större kontor med fem våningar och roboten har inte lärt sig hissen, skriver Chef.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.