Upphandlar- och inköparyrken mest poppis hos kvinnor

Upphandling Andelen kvinnor inom yrkeskategorierna upphandlare och inköpare har ökat kraftigt sedan 2014, det visar ny statistik från SCB och Upphandlingsmyndigheten. Orsaken kan vara kopplad till kvinnors och mäns växande utbildningsklyfta.

Upphandlar- och inköparyrken mest poppis hos kvinnor

Totalt 4032 personer inom offentlig sektor hade 2022 yrkestiteln upphandlare eller inköpare. Det är en ökning med 36 procent bara sedan 2014, enligt ny statistik från Upphandlingsmyndigheten. Ökningen utgörs nästan enbart av kvinnor. År 2014 var 52 procent av upphandlarna och inköparna kvinnor, 2022 var det 62 procent.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är kvinnorna som står för i stort sett hela ökningen av antalet upphandlare och inköpare sedan 2014. Medan antalet män har ökat med 89 personer har antalet kvinnor ökat med 973, säger Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

De flesta yrkesverksamma inköpare och upphandlare, 79 procent, har eftergymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå. Andelen med eftergymnasial utbildning har ökat sedan 2016. Idag är det endast 20 procent som har gymnasial utbildning som högsta utbildning. Det rör sig om främst personer i åldersklassen 45–64 år. I de yngre åldersklasserna har de flesta inköpare eller upphandlare en eftergymnasial utbildning.

Totalt 1 691 personer med yrkestiteln inköpare eller upphandlare var anställda i statliga myndigheter eller statligt ägda företag 2022. Inom kommuner och regioner är motsvarande siffra 1 388 respektive 624. Resterande 329 personer hade sin anställning i regionalt eller kommunalt ägda organisationer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste