Myndigheterna: ”Okonventionellt att vi utvärderar oss själva”

Offentlig sektor Regeringen vill dra ner på antalet myndigheter – och ber de berörda att utvärdera sig själva. Ovanligt och obekvämt tycker generaldirektörerna, som inte vill slukas men kan tänka sig att sluka.

Myndigheterna: ”Okonventionellt att vi utvärderar oss själva”
Både Clas Olsson och Annelie Roswall Ljunggren, generaldirektörer på ESV respektive Statskontoret, tycker det är ovanligt att ombes att utvärdera sig själva. Foto: ESV, Statskontoret

Idag finns det cirka 367 myndigheter under regeringen, enligt Regeringskansliets hemsida. Ordet ”cirka” antyder en osäkerhet, och med all rätt. Senast i mars uppdagades det att ett 20-tal okända nämndmyndigheter knutna till landets fängelser hade hittats under en kartläggning beställd av regeringen. Näringsminister Ebba Busch (KD) och civilminister Erik Slottner (KD) skrev om det i en debattartikel i Expressen och frågade sig hur det hela var möjligt, samtidigt som de tydliggjorde regeringens avsikt att minska antalet myndigheter. Att myndighetssammanslagningar skulle utredas blev ett faktum redan i budgetpropositionen för 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Varje skattekrona ska användas klokt och statens förmåga att prioritera de viktigaste uppgifterna behöver skärpas. För att se om det går att få mer eller bättre verksamhet för pengarna ses därför myndigheternas organisering nu över, sade civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande från november 2023.

Skulle hellre ha ett annat uppdrag

Regeringen bad tio berörda myndigheter att föreslå hur organisationsförändringarna skulle kunna genomföras, samt att ta fram en analys av dess konsekvenser. Bland annat fick Statskontoret och Ekonomistyrningsverket (ESV) i uppgift att undersöka hur det skulle gå om de slogs samman. Båda myndigheterna beskriver processen som obekväm och ganska ovanlig.

– Det är okonventionellt att vi utvärderar oss själva, säger Annelie Roswall Ljunggren, generaldirektör vid Stadskontoret, och fortsätter:

– Vi hade mycket hellre sett att vi fick i uppdrag att undersöka kluster och potentiella synergieffekter bland olika myndigheter.

Clas Olsson, generaldirektör på ESV, beskriver utredningsprocessen som en självklar utmaning eftersom myndigheten behövde hitta sätt att lyfta sig över sitt egenintresse under uppdragets gång.

Lyckades ni?

– Vi tycker att vi lyckades hyfsat väl. Det var inte de allra närmast berörda som utförde utredningen, och vi hade även en extern referensgrupp, säger Clas Olsson.

Varför det blev just Statskontoret och ESV som skulle slås samman vet myndigheterna inte riktigt.

– Det får du fråga regeringen, säger Clas Olsson.

Men i dagsläget avstår civilminister Erik Slottner från att kommentera val av myndigheter.

Försumbara besparingar tycker Statskontoret

Den första mars presenterades myndigheternas rapporter, i vilka det framkom att de var splittrade kring sammanslagningen. Enligt Statskontoret är nackdelarna fler än fördelarna. Dels beskrivs besparingarna som försumbara, dels anser myndigheten att sammanslagningen skulle leda till att Statskontorets kärnuppdrag påverkas negativt.

– ESV och vi har lite olika perspektiv, vilket regeringen berikas av. Om det blir en sammanslagen verksamhet flyttas avvägningar som idag görs av regeringen in i den sammanslagna myndigheten. Det tycker inte vi är så klokt, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Vidare ser Stadskontoret utmaningar vad gäller kompetensförsörjning och risk för ökad byråkrati om myndigheten inordnas i ESV.

”Någon slags psykologi”

ESV å andra sidan ställer sig positivt till att Statskontoret blir en del av dem.

– Vi är dubbelt så stora och har därför dubbel så stor kapacitet att hantera en sådan här process. Till skillnad från Statskontoret ser vi inte att deras kärnverksamhet kommer att påverkas av en sammanslagning, säger Clas Olsson.

Regeringens utgångspunkt är att den mindre myndigheten bör inordnas i den större, men alternativa utformningar kan också övervägas. Statskontoret hade kunnat tänka sig att ESV ingick i deras verksamhet i stället för att de blev en del av ESV.

– Man kan ändå notera att om man gjorde tvärtom – då vill inte ESV vara med. Så det är ju någon slags psykologi i det här, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Det återstår att se om Statskontoret och ESV slås samman. Båda generaldirektörerna gissar att ett slutgiltigt besked kommer att presenteras i budgetproposition i september.

Kvalitetsmagasinet har sökt civilminister Erik Slottner som avböjer intervju.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.