nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

Sex Sigma

Ökad spänning mellan olika kvalitetsforskning

Forskningen kring kvalitetsfrågor har mognat, enligt en ny avhandling som analyserar 11 000 akademiska publiceringar. Men spänningar mellan olika delar av kvalitetsområdet är oroande och kräver mer dialog, menar forskaren Daniel Carnerud.

Skandia Elevators 10 steg till en förbättringskultur

De senaste tio åren har de kämpat hårt för att få till en förbättringskultur. De har lagt ned över 1 000 utbildningstimmar på förbättringsarbete och en rad kvalitetsverktyg. Det tålmodiga arbetet har gett resultat. Skandia Elevator växer kraftigt och medarbetarna är med på tåget.

Fem gånger pengarna

Satsning på förbättringar lönar sig

En analys av totalt 700 förbättringsprojekt visar att satsningarna sparat både tid, pengar och människoliv.

  • Annonskod huvudspalt 1

6 vinster med Sex Sigma

Förbättringsmetodiken Sex Sigma ger positiva effekter utöver att minimera avvikelser i tillverknings- eller affärsprocesser. Här är sex fördelar som alla typer av organisationer kan dra nytta av genom att använda Sex Sigmas metoder.

Lean och Sex Sigma kan slås ihop

De två förbättringsverktygen Lean och Sex Sigma börjar så smått att integreras.
– Jag skulle gissa att vi inte har två utan ett koncept om några år, siar Lars Sörqvist vd för Sandholm Associates.

Fördelar och risker med Sex Sigma

Recension

Vad är Sex Sigma är och hur bedrivs ett arbete utifrån detta koncept? Med konkreta exempel från SKF vill författarna öka förståelsen för denna metod och vad som ligger bakom dess framgångar.

Sjukvården välkomnar Sex Sigma

Centralsjukhuset i Kristianstad är ett av de första sjukhusen i Sverige som börjat arbeta med Sex Sigma. I en verksamhet som ständigt genererar stora mängder mätdata har metodiken visat sig vara ett användbart verktyg i förbättringsarbetet.

  • Annonskod för huvudspalt 2

Sex Sigma på svenska – Roslagsgjuteriet

Fördelarna med att vara ett mindre företag när man inför Sex Sigma är många. Informationsvägarna blir kortare och det är lättare att säga ifrån och ifrågasätta om det är något man inte förstår. Ett mindre företag kan dessutom få större kraft i sina projekt eftersom de syns i hela verksamheten.

Nya tag med svenska ögon

ABB High Voltage Products i Ludvika har arbetat med Sex Sigma.i över tio år. Vid starten var de ett av de första företag i världen som anammade Motorolas koncept, men inledningsvis slog Sex Sigma aldrig riktigt igenom. På senare år har man gjort en nysatsning med stark anpassning till den egna kulturen.

Sex Sigma på svenska

Svenska Sex Sigma-satsningar har ofta gjorts på iniativ från utlänska ägare eller konsulter. Då finns risken att framgångarna uteblir.
För att leda till framgång måste det amerikanska Sex Sigma-konceptet anpassas till svenska förhållanden.

  • Annonskod för huvudspalt 3

  • Annonskod för Native 2

Uppslagsbok som friskar upp minnet

Recension

Små uppslagsböcker i fickformat, som praktiskt stöd i förbättringsarbetet kan vara bra att ha för minnet. Denna minnestrimmare är en uppslagsbok för förbättringsprogrammet Sex Sigma och beskriver dess bakgrund, verktyg och koncept.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.