Kärnan i UKÄ:s kritik var att Försvarshögskolan saknade ett sammanhållet kvalitetssäkringssystem. Det berodde främst på att Försvarshögskolan var ett relativt nytt lärosäte, enligt Malena Britz.
Efter kritik: Så har Försvarshögskolan förbättrat kvalitetssäkringen
Utbildning Försvarshögskolan brast i sitt systematiska kvalitetssäkringsarbete. Det konstaterade Universitetskanslerämbetet i en granskning 2019. Efter en omorganisering och nya initiativ ser Försvarshögskolans prorektor Malena Britz ljust på nästa granskning år 2027.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi jobbade hårt mot att få examinera på alla nivåer, vilket vi fick tillstånd till 2018. Vårt kvalitetsarbete innan dess var mycket mer målstyrt och UKÄ ställer ju krav på ett kvalitetssäkringssystem som är övergripande.
Betyder det att frågan om ett övergripande kvalitetssäkringssystem inte var prioriterat?
– Ja, så kan man väl säga, vi var unga och hade inte kommit dit än helt enkelt.
Kritiken från UKÄ var befogad, enligt Malena Britz. Granskningen gav också bra möjligheter att identifiera och åtgärda utvecklingsområden.

– Det är ju jättenyttigt att någon utifrån studerar ens arbete och ger bra synpunkter, säger Malena Britz.
– Sen vill jag poängtera att vi blev underkända på vissa delar av vårt kvalitetsarbete och inte allt.
Bristande ansvarsfördelning var något som UKÄ lyfte fram som ett problem i sin rapport. Det har lösts av en omorganisering och tydligare roller, enligt Försvarshögskolans prorektor.
– Förut hade vi en institutionschef som ansvarade för flera ämnen samtidigt. Nu har vi brutit ut varje enskilt ämne där varje prefekt är tydligt utpekad och där det finns tydligare processer på lägre nivåer inom organisationen, säger Malena Britz.
– Vi har också en forsknings och utbildningsnämnd, där vi tydliggjort deras ansvar.
Hade man kunnat lösa problemet med bristande ansvarsfördelning på annat sätt än med en omorganisation?
– Vi såg det som den mest effektiva och tydliga lösningen då, säger Malena Britz.
En annan orsak till att Försvarshögskolan inte blev godkända i granskningen är att modellen som UKÄ jobbar utifrån bygger på att man både arbetar med kvalitetssäkringssystem på daglig nivå och tematiskt, enligt Malena Britz.
– Vi har ju Forskning- och utbildningsnämnden hos oss som gör externa utvärderingar av forskning och utbildning. När UKÄ granskade oss hade nämnden precis börjat med sitt arbete och hade bara hunnit ha några få granskningar och resultaten av dessa hade inte hunnit omhändertas. Nu har Forskning- och utbildningsnämnden hunnit gå genom en hel cykel där de haft externa granskningar av både forskning och utbildning i alla ämnen.
Som ett steg i riktning mot mer övergripande kvalitetssäkringsarbete arbetar Försvarshögskolans rektor med årliga kvalitetsdialoger, som fungerar som ett forum för ämnen och ledning att utbyta kunskap.
– Det skapar förutsättningar för mer långsiktig verksamhetsutveckling och strategiska beslut, säger Malena Britz.
– De kopplar även samman forsknings- och utbildningsnämndens utvärderingar, ämnenas och de militära programmens utvecklingsbehov med den årliga verksamhetsplanen.
Bristande dokumentation av kvalitetsarbetet var en annan del av UKÄ:s kritik.
– Det berodde mycket på att forsknings- och utbildningsnämnden inte hade hunnit komma så långt i sitt arbete, nu finns mycket mer dokumentation att tillgå.
Kurs- och programvärderingar har systematiserats och nu finns det även en studentportal där målgruppsanpassad information ges till studenterna. Sammantaget hoppas Försvarshögskolans prorektor att åtgärderna är tillräckliga för att få godkänt i UKÄ:s uppföljande granskning och nästkommande kontroll 2027.
Finns det något ni skulle behöva arbeta mer med eller som du tror kan leda till ny kritik?
– Att tillgängliggöra kursutvärderingar är ett problem vi tampas med, det vet jag att andra lärosäten har problem med också. UKÄ har som mål att även de som är intresserade av att söka en kurs ska kunna ta del av tidigare års kursutvärderingar på ett strukturerat sätt och där är vi inte riktigt än, enligt min uppfattning. Men jag hoppas att det inte kommer leda till att vi får underkänt i nästa granskning, säger Malena Britz.