Markus Bylund, digitaliseringschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), ser positivt på den nya strategin som tar ett helhetsgrepp om offentlig digitalisering. Frågorna som tas upp i strategin har diskuterats länge inom kommuner och regioner.
Experter: Digitaliseringsstrategin är ett paradigmskifte
Regeringen presenterade under tisdagen en ny digitaliseringsstrategi som sätter användaren i fokus. Experter anser att strategin är efterlängtad och positiv, men lyfter samtidigt fram betydande brister.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är bra, vi behöver fördela ansvaret, vi behöver en långsiktig finansiering och gemensamma prioriteringar. Allt det är sådant vi har efterlyst och jag tror att det kommer att göra stor skillnad, säger han till Dagens Samhälle.
Målet att genomföra en nationell kartläggning av kritiska äldre system tror Markus Bylund blir ”svårt med ambitiöst”.
– Frågan är mer aktuell än någonsin. Sverige var tidigt in i digitaliseringen, och nu finns ett enormt behov av att generationsväxla. Det är en tung puckel att ta sig över.
Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet, är också positiv till regeringens nya strategi.
– Det är ett paradigmskifte när det kommer till förhållningssättet till digitalisering. I den här strategin har man verkligen fattat att digitalisering är en metod för verksamhetsutveckling.
Konkreta mål och tydlig uppföljning av både Digg och PTS är klara fördelar med strategin. Professorn anser dock att strategin inte har tillräckligt fokus på ojämlikheter i digitaliseringen mellan Sveriges olika delar och att myndigheten som samlar gemensamma lösningar för offentlig sektor, Ena, får för stor plats utan tydlig kvalitetssäkring. Att skolan inte räknas in i regeringens digitaliseringsstrategi lyfter han också fram som ett problem.
– Det verkar vara en öm tå för regeringen, säger han till Dagens Samhälle.