Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Fem farliga medarbetartyper

Arbetsmiljö Trots ett rigoröst rekryteringsförfarande (för det har ni väl i er organisation?) slinker det då och då in en medarbetare som förstör. Ibland är han eller hon till och med en chef. Så här identifierar du det skadliga beteendet och gör något åt det.

Fem farliga medarbetartyper
Shutterstock

Martina Martyr

Varje arbetsgivares dröm? Nej, martyren är inte bara en hårt arbetande person. Han eller hon är också noga med att berätta om vad hen offrar för jobbet. Martyren skapar obalans i gruppen och riskerar själv att bränna ut sig. Klagar ofta, känner inte sina egna gränser och går till jobbet sjuk.

Botemedlen: Tvinga personen att delegera. Skapa en företagskultur där samarbete är viktigare än tävlan. Uppmuntra uttag av semester och sjukdagar. Erbjud stresshantering. Belöna på gruppnivå istället för på individnivå.

Soran Social

Rolig, underhållande och allas kompis. Han eller hon gör jobbet till en fest, men har svårt att leverera. Syns och hörs men saknar ofta fokus, bidrar till att sänka professionaliteten och underblåser drama på jobbet.

Botemedlen: Följ upp och led medarbetaren mot tydliga mål. Tydliggör skillnaden mellan tid för arbetsro och tid för socialisering på arbetsplatsen. Visa vilka beteenden som är okej och inte. Rusta personens kommunikationsförmåga och lär henne eller honom kanalisera sin energi.

Patrik Psykopat

Bara ett par procent av befolkningen uppfyller den kliniska definitionen av psykopati, men när en person med psykopatiska drag äntrar en arbetsplats är det fara och färde. Psykopater mobbar, struntar i rutiner, har auktoritetsproblem och mellanmänskliga problem, de manipulerar och saboterar.

Botemedlen: Skapa en trygg och stöttande arbetsmiljö där medarbetares klagomål tas på allvar. Driv igenom och följ upp en strikt policy mot mobbning. Lita på dina instinkter och agera. Dokumentera noggrant negativt beteende så att du har på fötterna den dagen du ska konfrontera psykopaten.

Det är Entrepreneur.com som har listat de fem farliga typerna. Här kan du ta del av deras infografik: korta.nu/farligtyp.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.