Hybridjobb och individualism på framtidens arbetsmarknad

Arbetsmarknad En ny rapport beskriver tusen tjänstemäns tankar om framtidens arbetsmarknad. Den visar att flexibilitet och individuella lösningar står högt i kurs.

Hybridjobb och individualism på framtidens arbetsmarknad
Framtidens tjänsteman tänker vara fri och flexibel. Foto: Adobe Stock

Serviceföretaget Sodexo har sedan 2021 gjort flera undersökningar om svenska tjänstemäns inställning till arbetslivet. Novus har fått uppdraget att intervjua drygt 1 000 tjänstemän om deras nuvarande arbetssituation, och hur de tror och hoppas att arbetslivet ser ut 2030.

Nu har undersökningarna sammanställts i en rapport, ”Det flexibla och individualiserade arbetslivet 2030 – utopi eller dystopi?”. Den visar på en stark önskan om distansarbete och frihet i arbetslivet, samt en tro på att den egna branschen kommer att ha utvecklats till det bättre 2030.

Tjänstemännen kräver flexibilitet

65 procent av tjänstemännen tror att arbetslivet 2030 kommer att innebära större möjligheter att själv påverka när man jobbar, och 51 procent tror på större möjligheter att själv påverka hur mycket eller lite man jobbar. 56 procent tror att de kommer att ha större möjligheter att påverka sitt eget arbete och sin arbetsroll, och 62 procent tror på större möjligheter att utveckla och bredda sin kompetens. Hela tre av fyra tror att hybridarbete kommer att vara det dominerande arbetssättet 2030.

Johanna Langer, marknadschef på Sodexo, kommenterar rapporten i ett pressmeddelande och säger:

– Tjänstemännen ställer höga krav på flexibilitet och kompetensutvecklande arbetsuppgifter. Ledarskapet bör därför ha en coachande snarare än kontrollerande funktion, där tid och resurser investeras i att förstå medarbetarnas individuella drivkrafter, förutsättningar och behov.

Tänk nytt för att konkurrera om kompetens

Utöver starka önskemål om distansarbete ser hon alltså en individualiseringstrend bland tjänstemännen. Det kan betraktas som en uppmaning till arbetsgivare att anpassa sig och hitta nya lösningar, för att fortsätta vara relevanta på arbetsmarknaden och kunna konkurrera om kompetens, menar Johanna Langer:

– Nya tjänster, tekniska lösningar och innovationer kommer att bli viktiga att utnyttja för att förbättra arbetssituationen för en distribuerad arbetsstyrka i det hybrida arbetslivet. Jag tror starkt på att engagerade medarbetare kommer att bli allt viktigare för att hitta de lösningar som bygger en bra företagskultur och gör företaget konkurrenskraftigt.

FAKTA

Topp 3 på tjänstemännens önskelista för 2030

  1. Kortare arbetsvecka (47 %)
  2. Mer flexibla arbetstider (40 %)
  3. Kunna välja att jobba varifrån som helst globalt (36 %)

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste