Vad ska vi fira på internationella kvinnodagen?

Jämställdhet I dag är det åter Internationella kvinnodagen. Men det är svårt att hitta framsteg som känns värda att fira. Eller jo, här har vi hittat ett.

Vad ska vi fira på internationella kvinnodagen?
Vad ska vi fira på Internationella kvinnodagen? Foto: Adobe Stock

Så är det dags igen att ”fira” Internationella kvinnodagen. Den första gången var 1980 då kvinnodagen fick officiell status av FN, även om själva FN-resolutionen presenterades tre år tidigare, 1977.

Det var dock inte FN som var först med att väcka tanken på en kvinnodag. Ursprunget kommer från arbetarrörelsen och kvinnorörelsen, som redan 1911 firade kvinnodagen. Men sedan länge är det som bekant en kvinnodag tvärs över alla ideologiska gränser.

Men vad finns det att fira, kan man undra. Fortsatt sämre löneutveckling och mer obetalt arbete?

Vid en tillbakablick på vad vi på Kvalitetsmagasinet skrivit om så är det inte självklart särskilt upplyftande läsning. Här lyfter vi fram viktig läsning som vi nu gjort tillgänglig för alla!

Så mycket förlorar en mamma i lön

För ett par veckor sedan skrev vi till exempel om hur mycket kvinnor som får barn förlorar i lön varje månad, jämfört med pappor. En hel del, skulle det visa sig.

”Staten finansierar ojämställdhet”

Vidare har vi nyligen berättat om en färsk avhandling som visar hur kvinnor som är gifta med entreprenörer inte sällan är med och betalar för deras satsningar som nyföretagare, men sedan stängs ute från eventuellt delägarskap vid en separation. På det här viset är staten med och finansierar ojämställdhet genom sina reformer, menar forskaren Matilda Eriksson, som menar att äkta makarna är många företagares viktigaste första investerare.

Jämställdhet ger lönsamhet

Jämställdhet är inte bara trevligt för kvinnor, utan även lönsamt för företagen. Det visade en undersökning gjord i byggbranschen, där många av cheferna som svarat pekar på viktiga positiva effekter av en jämställd arbetsplats.

Sverige halkar efter i jämställdhet

Jämställdheten i svenska och nordiska ledningsgrupper halkar efter i en global jämförelse. Det visar en ny rapport om mångfalden i nordiska företag. I stället för att se jämställdhet som affärskritiskt tolkas problemet som en hr-fråga.

Ny standard för jämställdhet på gång

Finns det verkligen inget positivt att lyfta fram då? Jo, att en ny standard för just jämställdhet är på gång, efter ett franskt initiativ. Förhoppningsvis leder den till ett mer systematiskt jämställdhetsarbete på bred front. Det vore verkligen något att fira!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste