Det gäller inte minst i samband med anställningsintervjun som är ett kritiskt moment för både arbetsgivare och jobbsökare. Även om första delarna i en rekryteringsprocess utförs med objektiva metoder har många svårt att bortse från andra yttre faktorer under en anställningsintervju.
Faktorer som påverkar mest
I TNG:s nya rapport ”Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021” rangordnas vilka yttre faktorer som arbetsgivare tror sig påverkas mest av under en anställningsintervju.
Den faktor som mer än varannan – 55 procent – påverkas av är kandidatens hälsa. Därefter kommer ålder och funktionsnedsättning med vardera 47 procent.
37 procent tror sig påverkas av utseende, 32 procent av religiös klädsel och 23 procent av etnicitet.
Frågor om privatlivet
Trots att nästan nio av tio – 89 procent – är av uppfattningen att anställningsintervjun enbart ska sätta fokus på strukturerade och kompetensbaserade frågor så är verkligheten en helt annan. Enligt undersökningen ställer 55 procent frågor om den sökandes privatliv.
Det här är de områden med koppling till privatlivet som man mest ställer frågor om:
- Fritidsintressen 32 procent
- Hälsotillstånd 24 procent
- Barn och familj 18 procent
- Träning 11 procent
- Civilstånd 9 procent
- Ålder 7 procent
- Uppväxt 7 procent
- Partnerns arbete 4 procent
- Facklig anslutning 1 procent
Skillnad mellan chefer och hr-specialister
Dock är det viss skillnad mellan hur chefer och hr-specialister genomför anställningsintervjuerna. 36 procent av cheferna tycker det är viktigt att ställa frågor om fritidsintressen jämfört med 26 procent av hr-specialisterna.
I undersökningen deltog 1 067 chefer, vd:ar och hr-specialister inom områden som teknik, it, ekonomi, finans, administration och försäljning.
TNG Group AB är ett företag som specialiserat sig på fördomsfri kompetensbaserad rekrytering och bemanning.
publicerad 28 september 2021