9 vanligaste privatsakerna som jobbsökarna får frågor om

Rekrytering En majoritet av svenska arbetsgivare inser att en anställningsintervju enbart ska sätta fokus på kompetensbaserade frågor. Ändå ställer mer än varannan frågor om jobbsökarnas privatliv, enligt en ny rapport från TNG, som listar de nio vanligaste privatsakerna som kommer upp vid intervjun.

9 vanligaste privatsakerna som jobbsökarna får frågor om
Många arbetsgivare är nyfikna på jobbsökarnas privatliv. Foto: Stock Adobe.

Flera olika rapporter har påvisat värdet av så kallad fördomsfri rekrytering och ökad mångfald i organisationen. Genom att rekrytera nya medarbetare utan hänsyn till ålder, kön, etnicitet, klädsel, utseende, vikt, sexuell läggning eller annat ökar möjligheterna till både högre innovationstakt och intäkter.

Går på magkänsla

Ändå är det många arbetsgivare som faller tillbaka i gamla hjulspår och går på magkänsla.

Det gäller inte minst i samband med anställningsintervjun som är ett kritiskt moment för både arbetsgivare och jobbsökare. Även om första delarna i en rekryteringsprocess utförs med objektiva metoder har många svårt att bortse från andra yttre faktorer under en anställningsintervju.

Faktorer som påverkar mest

I TNG:s nya rapport ”Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021” rangordnas vilka yttre faktorer som arbetsgivare tror sig påverkas mest av under en anställningsintervju.

Den faktor som mer än varannan – 55 procent – påverkas av är kandidatens hälsa. Därefter kommer ålder och funktionsnedsättning med vardera 47 procent.

37 procent tror sig påverkas av utseende, 32 procent av religiös klädsel och 23 procent av etnicitet.

Frågor om privatlivet

Trots att nästan nio av tio – 89 procent – är av uppfattningen att anställningsintervjun enbart ska sätta fokus på strukturerade och kompetensbaserade frågor så är verkligheten en helt annan. Enligt undersökningen ställer 55 procent frågor om den sökandes privatliv.

Det här är de områden med koppling till privatlivet som man mest ställer frågor om:

  1. Fritidsintressen 32 procent
  2. Hälsotillstånd 24 procent
  3. Barn och familj 18 procent
  4. Träning 11 procent
  5. Civilstånd 9 procent
  6. Ålder 7 procent
  7. Uppväxt 7 procent
  8. Partnerns arbete 4 procent
  9. Facklig anslutning 1 procent

Skillnad mellan chefer och hr-specialister

Dock är det viss skillnad mellan hur chefer och hr-specialister genomför anställningsintervjuerna. 36 procent av cheferna tycker det är viktigt att ställa frågor om fritidsintressen jämfört med 26 procent av hr-specialisterna.

I undersökningen deltog 1 067 chefer, vd:ar och hr-specialister inom områden som teknik, it, ekonomi, finans, administration och försäljning.

TNG Group AB är ett företag som specialiserat sig på fördomsfri kompetensbaserad rekrytering och bemanning.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.