Hybrida kontoret skapar frågor kring arbetsmiljö

Digitalisering För vissa är hybrida kontoret en självklarhet medan andra ännu försöker orientera sig bland alla förändringar pandemin medförde, inte minst vad gäller arbetsmiljö. Via en kurs strävar Prevent efter att besvara alla frågor som chefer och medarbetare har.

Hybrida kontoret skapar frågor kring arbetsmiljö
Enligt Nathalie Robert Edgar är det viktigt för företag att vara medvetna om risker för att kunna ta medvetna beslut kring arbetsmiljön.

Hybridkontoret ställer nya krav på arbetsmiljöarbetet. Enligt Nathalie Robert Edgar, projektledare på Prevent, är det viktigt för företag att vara medvetna om eventuella risker för att kunna ta medvetna beslut. Då kan man undvika fallgropar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Chefer kan känna sig osäkra kring hur man leder när alla inte är på plats. Hybridarbete kan också påverka företagets kultur och förändra den. Man kanske tappar känslan av meningsfullhet kring sitt arbete när man inte är involverad och närvarande, bara för att ge några exempel, säger Nathalie Robert Edgar.

Samma lag – annan form

Den digitala arbetsmiljön har blivit viktigare för varje år, men samtidigt råder osäkerhet kring vem som bär ansvaret. Enligt en undersökning från i höstas anser vissa chefer att ansvaret för digital arbetsmiljö ligger hos IT-avdelningen, vilket Nathalie Robert Edgar dementerar.

– Ansvaret för den digitala arbetsmiljön skiljer sig inte från ansvaret för övriga arbetsmiljön, utan är som alltid ytterst arbetsgivarens ansvar.

Arbetsmiljölagen är fortfarande densamma, men den kan upplevas svår att tillämpa på en ny arbetsform. På Prevent har de upplevt ett behov av förtydligande, därav kursen som de erbjuder till stora som små företag. Målet är att tydliggöra hur man lever upp till sitt ansvar och vad man är skyldig att erbjuda medarbetare som varvar mellan hemmet och kontoret.

– Vi vill bland annat främja verktyg för den kognitiva arbetsmiljön. Men framför allt tror jag att man drar nytta av att höra hur andra har gjort, och att lära sig av varandra, säger hon.

Hur länge tror du att hybridkontoret kommer att vara?

– Ingen vet hur vi kommer att utveckla våra arbetsformer framöver, men vi kan konstatera att det skett en stor förändring. Saker och ting kommer inte att återgå till det föregångna, säger Nathalie Robert Edgar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.