Martin & Servera: Positivt att EU sätter press på oss

CHECKLISTAN Just nu gör hållbarhets- och kvalitetschefen Henrik Hellström allt för att sätta sig in i all ny EU-lagstiftning, så att Martin & Servera kan leverera mat och tjänster med gott samvete. Det här har han på agendan just nu.

Martin & Servera: Positivt att EU sätter press på oss

Martin & Servera är en svensk, familjeägd koncern som levererar livsmedel, drycker och utrustning till restauranger och storkök över hela Sverige. Med drygt 3 000 medarbetare strävar företaget efter att vara restaurangbranschens bästa partner genom att erbjuda varor, tjänster och kunskap som stödjer deras kunders verksamheter.

En av de som jobbar med hållbarhet och kvalitet på Martin & Servera är Henrik Hellström. Han är hållbarhets- och kvalitetschef på restauranghandelns inköpsavdelning sedan två och ett halvt år tillbaka och ansvarar för ett team med kvalitetssäkrare, CSR-ansvarig samt förpackningsansvarig. Hellström sitter också i ledningsgruppen för inköp, en tvärfunktionell grupp som bidrar till att hållbarhets- och kvalitetsfrågor genomsyrar alla inköpsbeslut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är definitivt en styrka att kunna lyfta hållbarhets- och kvalitetsfrågor på en hög ledningsnivå. Det känns modernt, säger Henrik Hellström.


Måste leva upp till kraven

Hellströms jobb kretsar främst kring att säkerställa att leverantörer och produkter lever upp till lagstiftningar och andra krav.

– Vi ser till att de lever upp till våra krav och att varorna vi hanterar är schyssta.

Fakta

På agendan just nu

  • Tolka ny lagstiftning och hjälpa leverantörer att leva upp till nya krav
  • Parera för klimatförändringars påverkan på leveranser och förstå andra komplexa inköpsmönster
  • Ska åstadkomma ett proteinskifte, det vill säga att 30 procent av alla försäljning ska vara alternativa proteinkällor som har lägre klimatavtryck

Varje dag är unik på inköpsavdelningen, men några element är återkommande. Varannan vecka har Henrik Hellström till exempel ett check-in-möte med sitt team om arbetsbelastning, prioriteringar, projektstatus och teamkänsla.

– Vi har nyligen börjat med Objectives and Key Results, OKR.

Det är en målstyrningsmetod som fokuserar på att skapa en klar linje mellan dagliga uppgifter och företagets övergripande vision, vilket ska hjälpa till att minska onödiga aktiviteter. Det är till stor hjälp nu när EU kommer med mycket ny lagstiftning.


Verktyg för värdekedjor

– Vi har ett verktyg som heter Impact Buying, där godkända leverantörer får fylla i sina värdekedjor och produktspecifikationer. I och med CSDDD, CSRD och annat ligger fokus på att se till att leverantörerna vidtar åtgärder som krävs för att förhindra eventuella negativa effekter på miljö eller mänskliga rättigheter.

Inom en snar framtid hoppas Henrik Hellström kunna bocka av planeringsfasen vad gäller all ny lagstiftning.

– Nu vill vi kavla upp ärmarna och köra!


Min arbetsvecka i siffror

  • Mejlar mellan 10 och 15 procent av min arbetstid
  • Sitter i möten 70 procent av min tid
  • Arbetar på distans 2 dagar i veckan
  • 20 procent av min arbetstid är operativt arbete, varav 5 procent är uppföljningar


Möjligheter och utmaningar

Mest stimulerande på jobbet just nu:

All ny lagstiftning! Jag tycker det är positivt att EU sätter press på oss och kräver att företag ska vara mer hållbara och cirkulära. Det känns som att vi är med och gör världen bättre.

Mest utmanande på jobbet:

Avskogningsförordningen! Den, liksom mycket annan ny lagstiftning, är omfattande och lite luddig. Det är svårt att beräkna resurser, och den ställer krav på IT-system och utveckling av data.

Henrik Hellström

Kort om mig

Jag behöver kompetensutveckling inom:

CSRD. Vi har anställt en person på ekonomikontoret som är ansvarig, och han ska stötta oss, men jag vill ändå lära mig mer om hur vi ska jobba med hållbarhetsredovisning.

Vad jag känner efter en dag på jobbet:

Stolthet över att ha bidragit till en bättre värld. När vi väljer en leverantör med bättre arbetsvillkor så känns det bra.

Som kvalitetsprofessionell är jag mest stolt över:

Att ha gått agronom-programmet! Jag är livsmedelagronom och tycker att det är en jättebra grundutbildning för de som vill jobba med mat och hållbarhet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste