Zemka Norlander beskriver inte sin karriär som planerad, men hon har genom åren låtit sig dras in i kvalitetsvärlden – ofta för att andra har sett hennes potential. Det började med ett jobb som process- och kvalitetstekniker på Astra Zeneca, där hon utvecklade en skarp blick för struktur, dokumentation och ständiga förbättringar.
– Jag är i grunden processtekniker, men har alltid haft ett öga för kvalitet. Det blev naturligt att jag tog på mig sådana uppgifter. Till slut var det bara där jag hamnade, säger Zemka Norlander med ett skratt.
Sedan 2010 har hon arbetat med kvalitetsfrågor i olika roller, de senaste sju åren som kvalitets- och miljöchef i flera bolag. Nu senast på Lesjöfors Industrifjädrar i Mönsterås, där hon varit i drygt fem månader.
– Det är ett litet men effektivt bolag med höga krav. Vi tillverkar bland annat fjädrar till Scania och Volvo och är certifierade enligt IATF 16949, vilket innebär att det inte finns några genvägar.
IATF 16949 är en global kvalitetsstandard för fordonsindustrin, framtagen av International Automotive Task Force. Den kombinerar kraven från Iso 9001 med specifika branschkrav från biltillverkare. Standarden syftar till att stärka kvalitet, minska variation och förebygga fel i hela leveranskedjan – från produktion till slutkund.
Behövde agera direkt
När Zemka Norlander klev in som kvalitetschef på Lesjöfors Industrifjädrar fanns det saker som hon snabbt behövde agera på. Bland annat fanns åtta IATF-avvikelser kvar från senaste revision att jobba med.
– Jag hade ingen erfarenhet av fjädertillverkning, men jag visste att jag var tvungen att ta tag i avvikelserna direkt. På några månader lyckades vi stänga samtliga gamla avvikelser. Det är jag stolt över.
Resultatet: ett rejält förbättrat läge inför den senaste revisionen – och en tydlig kvalitetskultur som börjar slå rot i organisationen.
Zemka Norlanders filosofi är enkel, men kraftfull: involvera människorna som faktiskt gör jobbet. Det handlar inte bara om kontroller och checklistor, utan om lyssnande och dialog.
– Jag har lärt mig att de bästa lösningarna ofta kommer från golvet. När det händer något – en avvikelse eller ett produktionsproblem – går jag direkt till operatörerna. Vad hände? Vad tror ni själva behövs för att det inte ska hända igen?
Liten investering med stort resultat
Det tillvägagångssättet har lett till konkreta förbättringar. En oslipad fjäder som hittades vid slutkontroll ledde exempelvis till en investering på 70 000 kronor i ett nytt plexiglasskydd – något som föreslogs direkt av personalen.
– Det är ett bra exempel på hur man med relativt enkla medel kan minska risken för fel, bara man lyssnar.
Zemka Norlanders syn på kvalitet har formats av åren inom läkemedelsindustrin på Astra Zeneca, där ständiga förbättringar inte bara är ett mål – utan en självklar del av vardagen.
– För mig är det som att borsta tänderna. Man gör det utan att tänka. Varje dag tänker jag: kan vi göra något lite bättre än igår?
Hon betonar också vikten av att inte nöja sig, vare sig med egna eller andras förväntningar.
– Jag sätter ofta högre krav på mig själv än vad chefen gör. Jag vill att det jag levererar ska vara riktigt bra. Det är inte alltid bekvämt, men det ger resultat.
När Zemka Norlander ska lyfta fram vad hon är mest stolt över hittills i karriären väljer hon resan på hennes förra arbetsplats, Elcowire i Helsingborg. Där fick hon möjlighet att från grunden bygga upp en ny kvalitetsavdelning – med eget mandat, rekryteringar och struktur.
Gjorde det tillsammans
– Vi var tre personer som jobbade tätt tillsammans. Jag var chef, men vi delade på arbetet. Det var otroligt givande. När något behövde göras så gjorde vi det – tillsammans.
Det är en tid hon fortfarande minns med värme, inte minst för att det byggde på ett starkt ömsesidigt förtroende.
Stolt är hon också redan över att ha blivit nominerad – för andra året i rad – och att ha gått till final. För Zemka Norlander vore en vinst i Årets kvalitetsprofil mer än bara ett erkännande.
– Det skulle betyda enormt mycket. Det är ett kvitto på att jag gör skillnad, inte bara för företagen jag jobbar för utan för människor jag leder. Att bli nominerad två år i rad när jag jobbar för två olika arbetsgivare – det säger något.
Fakta
Två projekt – ett lyckat och en lärdom
Ny kvalitetsavdelning från grunden
Plats: Elcowire, Helsingborg
Roll: Kvalitetschef
Vad: Zemka Norlander fick i uppdrag att bygga upp en ny kvalitetsavdelning och anställde två kvalitetstekniker.
Resultat: En stark kvalitetskultur, tydliga strukturer och ett välfungerande team.
Nyckelfaktorer: Tillit, delat ansvar, lyssnande ledarskap och frihet under ansvar.
Lärdom: Ett starkt team med gemensamt fokus och arbetsglädje skapar långsiktigt värde – både för individen och verksamheten.
Lärdom från ett avbrutet certifieringsprojekt
Plats: BK Tech
Roll: Kvalitets- och miljöchef
Vad: Projekt för att certifiera företaget enligt ISO 9001 och 14001.
Utmaning: Bristande förståelse från ledningen för vad certifiering innebär, samtidigt som bolaget gick med kraftig förlust.
Resultat: Projektet påbörjades, men kunde inte slutföras innan Zemka Norlander slutade.
Lärdom: Även om inte allt kan slutföras, är det viktigt att erkänna det arbete som faktiskt gjorts. ”Good enough” kan ibland vara tillräckligt – särskilt när man gjort sitt yttersta.