Ta det jobbiga i början så blir det lättare sedan

Krönika Beslutet är äntligen taget. Det här kommer bli fantastiskt bra och nu vill ledningen bara komma igång. Snabbt. För det här är stort och kommer krävas mycket jobb. Men här gäller det att hålla tungan rätt i mun, menar Kvalitetsmagasinets nya krönikör Inger Aspåker.

Ta det jobbiga i början så blir det lättare sedan
Plågokurvan (Wysocki, McGary) förklarar varför det är så lätt att rusa i väg. Att göra en bra planering är helt enkelt lite jobbigare. Illustration: Olle Jo Design

För just där ska man vara lite vaksam – i början av en utvecklingsprocess lurar fallgroparna otålighet och ambition runt hörnet och de kan orsaka att ni inte kommer i mål. Alls.

Men hur kan otålighet vara en fallgrop? Är det inte bra att man vill få saker att hända? Jo, men risken är att man har för bråttom, att det inte är förankrat i organisationen. Efter ett tag börjar det muttras i korridorerna att det har gått för fort – man har inte haft medarbetarna med sig.

Att vara ivrig att komma igång kan bero på många olika saker, men en vanlig orsak är att ledning och ansvariga ligger steget före. De har under en längre tid vetat om att en förändring är på gång och då är det lätt att bli otålig. Man tror sig också veta att medarbetarna kommer att vara kritiska, oavsett när man sätter i gång eller hur man än gör.

Ingen gillar förändring, sägs det ju. Men det är faktiskt tvärtom. Om du tar dig tid att involvera och tar det lite lugnare i början så minskar förändringsoviljan drastiskt. Och att ta det lugnare i början gör konstigt nog ofta att det totalt sett går snabbare.

Men det är lite jobbigare att göra en bra uppstart, det vill säga en bra planering, förankra och involvera dem det berör. Men om du inte gör det kommer verkligheten ikapp förr eller senare och då blir det ännu jobbigare.

Men ambition då? Det är väl ändå bra? Absolut. Men när det gäller utveckling är risken att man är för ambitiös. Man vill för mycket. En bra tumregel är att börja så litet och enkelt man kan. I början på en utvecklingsprocess ska du uppleva att ni har oceaner av tid och det ska kännas lätt. Om inte – gör det mindre. Om ni sedan vadar runt i tid och pengar när allt är klart – då kan ni lägga till saker.

5 tips för att lyckas med utveckling

1. Ha ett tydligt syfte och mål

Så att alla vet vart ni är på väg och varför. Det gäller alla projekt, oavsett storlek. Ställ frågor som: Varför gör vi det här? Vad är nyttan, för vem och på vilket sätt? Ett tydligt syfte är en förutsättning för att kunna ta rätt beslut och veta att ni gör rätt saker. Det styr hela utvecklingsprocessen och kommer hjälpa er att hålla fokus.

Och om ingen kan komma på varför något ska genomföras och vad som är nyttan kanske ni ska välja att göra något helt annat.

2. Lyssna på och involvera de det berör

Den som blir involverad blir både mer motiverad och engagerad. Och om du lyssnar och tar tillvara deras kunskap ökar chansen att du gör rätt saker redan från början.

Och avfärda inte de kritiska medarbetare som bakåtsträvare. De flesta medarbetare, nästan alla skulle jag säga, vill sin organisation otroligt väl. Fundera istället på varför de tycker som de tycker. Det kan ligga något i det de säger. För kritik innebär inte att ni lägger ner allt – det innebär bara att riskerna kan bli tydligare.

3. Krångla inte till det

Fokusera på den praktiska nyttan, till exempel verksamhets- och kundnytta, som ett första steg i stället för luddiga värderingsprojekt. Då kommer arbetet att upplevas som mer meningsfullt och begripligt för alla inblandade.

4. Tänk stort och börja litet

Börja med det ni mäktar med. Gör det så litet och enkelt som möjligt. Ta ett första litet steg och genomför det. Först därefter tar ni nästa beslut och fortsätter med nästa steg.

Och om ett projekt inte funkar – avsluta direkt och diskutera varför det gick fel.

5. Den dagen den sorgen

Stirra er inte blinda på allt som skulle kunna gå fel. Då är det lätt att fastna i riskanalyser, tappa hoppet och aldrig komma vidare. En stor dos ”den dagen den sorgen” är bra i alla organisationer och utvecklingsprocesser. Våga testa, börja gör i liten skala och ha tillit till att ni löser problemen som uppstår längs vägen. En riskanalys är så klart bra att göra, men på en lagom nivå.

Inger Aspåker

Inger Aspåker, Konkret Utveckling

Ny krönikör i Kvalitetsmagasinet. Leder komplex utveckling och är expert på medarbetardriven verksamhetsutveckling.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste