Användandet av AI blir alltmer utbrett. AI används redan i delar av 5G-teknologin och snart kommer det även användas inom militär kommunikation, menar forskare på FOI. Detta trots att det råder brist på forskning om AI:s risker.
Forskare varnar: AI i trådlös kommunikation kan bli framtida sårbarhet
Digitalisering AI är på ingång i både civila och militära kommunikationssystem. Men med den tekniska utvecklingen följer också nya osäkerheter – och en kunskapslucka när det gäller hur systemen ska kvalitetssäkras.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Mycket av den forskning som finns bygger på idealiserade antaganden av hur verkligheten ser ut. Det gör det svårt att avgöra exakt vilka typer av sårbarheter användandet av AI kan innebära i ett system om vad man behöver göra för att skydda systemet, säger Erik Axell, forskare på Försvarets forskningsinstitut, FOI.
Erik Axell och hans forskarkollegor har i en ny rapport undersökt risker och sårbarheter med AI-teknik i trådlös kommunikation. Genom att granska olika typer av attacker och väga dem mot hur realistiska de är, har forskarna försökt bedöma hotbilden.
Majoriteten av den tidigare forskningen på ämnet utgår från att de som vill attackera ett trådlöst kommunikationssystem med AI har full kunskap om hur AI-modellen är uppbyggd och tränad, vilket Erik Axell inte anser är realistiskt.
– Forskningen bygger på olika antaganden som oftast är väldigt förenklade, säger Erik Axell.
– Problemet med AI är att vi måste pröva oss fram för att förstå ett systems sårbarheter. Provar man tillräckligt många gånger så har man ju till slut testat de möjliga alternativ som finns, men det tar ju tid, säger Erik Axell.
Men bara med begränsad kunskap om hur AI-modellen är uppbyggd kan effektiva attacker mot trådlösa system genomföras, enligt rapporten från FOI.