15 topphändelser under året

Kvalitet Kommer du ihåg vad som hände under Kvalitetsåret 2018? Här kommer några av höjdpunkterna från året som gått. Det är en blandad kompott av rapporter, prisregn, nya standarder och kundundersökningar. Kort sagt, en hel massa förbättringsarbeten.

15 topphändelser under året

1, I januari släppte SIQ sin nya managementmodell som ligger till grund för Utmärkelsen Svensk Kvalitet och Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola. Modellen har utvecklats med stöd från bland andra Tillväxtverket och Vinnova. Läs om den nya ledningsmodellen. 

Svenskt Kvalitetsindex.2, I februari presenterade SKI, svenskt Kvalitetsindex, Sverigekollen. Den ger en samlad bild av kundnöjdheten i olika branscher. Den visade att många branscher märker en svag återhämtning efter flera års nedgång. Samtidigt är utmaningarna många till följd av digitaliseringen. Tjänsterna kommer närmare kunderna, men avståndet till kunderna ökar. Läs om Sverigekollen.

Lorena Olivares, SIS.
Lorena Olivares,SIS projektledare Iso 45001. .

3, Efter fem års arbete blev det klart i början på året med en helt ny Iso-standard för arbetsmiljö: Iso 45 001. Den förväntas bli den tredje största efter 9001 och 14 001 i Isofamiljen. Läs om Iso 45001.

4, Årets chef blev Elisabeth Wennström, operativ chef på Manpower som leder med både ”hjärta och hjärna” enligt juryns motivering. Läs om mer Elisabeth.

5, Ni har väl inte glömt det intensiva arbetet med GDPR under våren 2018? I maj gick tidsfristen ut och våra mejlboxar fylldes med begäran om nya medgivanden in i det sista. Har jag så här många prenumerationer? Det hade jag ingen aning om. Se KM nr 2

6, Gäsp, den 7 juni röstar riksdagen om vinster i välfärden. Mer spännande då att läsa Kvalitetsmagasinets tema om kvalitet i välfärden. Missade ni det? Klicka här om du är prenumerant. 

Laura Hartman, Tillitsdelegationen.
Laura Hartman.

7, Lägg Taylorismen i byrålådan och börja styra med tillit istället. Forskningen är nämligen enig: detaljstyrning är kontraproduktivt. Den 14 juni lämnade Tillitsdelegationen sitt betänkande om tillitsbaserad styrning för det offentliga i form av en handbok. Läs intervju med Laura Hartman.

8, Schweiz visade sig vara top of the top i kvalitet av 110 länder i världen. I undersökningen World State of Quality som mäter kvalitetsprestation ur ett bredare perspektiv kom Norge på andra lats och Sverige på en bronsplats. Läs om undersökningen här.

9, Så blev den då historia, den gamla upplagan av Iso 9001 avslutades den 15 september. Nu är drygt 4500 verksamheter certifierade enligt den nya versionen. Läs mer om det här!

10, I oktober släppte SQMA och SIQ en rapport om Framtidens ledarutmaningar. Glöm traditionella organisationsscheman á la pyramiden – i alla fall om du vill möta framtidens utmaningar. Organisationer behöver bli mer snabbrörliga där kompetens och engagemang hos medarbetarna tas tillvara. Medarbetarnas motivation är nämligen en nyckelfaktor för framtiden. Läs intervjun här.

Lena André, Parker Hannifin.
Lena André, Parker Hannifin.

11, Det blev två värdiga vinnare av Svenska Leanpriset 2018 som båda har gjort intressanta förbättringsresor. Parker Hannifin, Trollhättan är på en resa som aldrig tar slut. ”Ju längre vi kommer i vårt gnetande, desto mer upptäcker vi vad som finns att göra. ” Det sa Lena André, leankoordinator i KM:s vinnarintervju.

Cancerrehabiliteringen i Region Skåne fick leanpris för sin förbättringsresa från en närmast kaosartad vardag till kortare väntetider, jämlikare vård och friskare personal. Läs om vinnarna:

12, Kvalitetsmagasinets enkät om Iso 9001 visade att ledningens engagemang är det som skapar allra mest nytta i den nya versionen. Men enkäten visade också tecken på att certifieringsorganen håller en ojämn kvalitet. Vissa av våra prenumeranter menar att det är för enkelt att bli certifierad. Läs undersökningen här.

13, KM Live 30 november. Kvalitetsprofessionen behöver lyftas, men rollen även förtydligas. Det framkom i den enkät vi gjorde med några av deltagarna i Kvalitetsmagasinet Live den 30 november. Till enkäten.

MTR-Tunnelbanan vann pris igen.
MTR-Tunnelbanan.

14, MTR gör det igen! Den 30 november kom beskedet att MTR Tunnelbanan än en gång fått Utmärkelsen Svensk Kvalitet för sitt förbättringsarbete. Första gången var 2014. Även Internetstiftelsen fick priset och bostadsbolaget Mimer i Västerås fick samtidigt erkännande för Framgångsrik verksamhetsutveckling. Läs artikeln.

Utmärkelse Bättre Skola 2018.
Utmärkelse Bättre Skola 2018.

15, I början på december stod det klart att två skolor delar på priset Bättre skola. Det blev Fredrikshovs slotts skola i Stockholm och Nyköping Strand Utbildningscentrum som tilldelades 2018 års kvalitetsutmärkelse för deras föredömliga systematiska kvalitetsarbete och starka kvalitetskultur. Till artikeln.

 

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.