Jolanta Wallström är projektledare på SIS, Swedish Standards Institute som arbetar med frågan.
– Syftet är både att höja kvaliteten på fakturorna och
göra det smidigt för kunder och leverantörer. Samtidigt är det givetvis bra för miljön att växla över från pappersfakturor till e-fakturor, säger Jolanta Wallström.
EU-kommissionen kom med sitt direktiv om e-fakturering för tre år sedan och gav samtidigt den europeiska standardiseringsorganisationen CEN i uppdrag att utarbeta en standard. Den är nu klar och ligger grund för de lagkrav som ska införlivas i medlemsstaternas lagstiftning. Det innebär alltså att alla e-fakturor som skickas till och från offentliga instanser i Sverige måste följa den struktur som ställs upp i standarden SS-EN 16931-1:2017.
Införandet av EU-direktivet kommer att få stora återverkningar på många håll i Europa. I Sverige, där cirka 50 procent av alla fakturor inom kommun och landsting och 57 procent inom staten redan är elektroniska, enligt statistik från Ekonomistyrningsverket, förutspås dock konsekvenserna bli mer begränsade.
– Men även om många redan i dag använder e-faktura kan de behöva förändra sina rutiner och arbetssätt för att anpassa sig till reformen, konstaterar Jolanta Wallström.