Falska certifikat säljs på nätet till ”överkomliga priser” 

Certifiering På en helt öppen sida för falska dokument testar redaktionen beställa ett falskt Iso27001-certifikat. Säljaren påstår sig erbjuda högkvalitativa dokument till överkomliga priser.
- Jag är inte förvånad över att sådana här sidor finns, men jag har inte sett det så tydligt innan, säger Karolina Magnusson Stenmark på Swedac.

Falska certifikat säljs på nätet till ”överkomliga priser” 
– Det kan på sikt undergräva förtroendet för ackreditering och certifiering, vilket såklart inte är bra, säger Swedac om sidan för falska certifikat. Foto: Adobe Stock

Allt som krävs är en snabb slagning. Sökord: falska certifikat. Så hittar redaktionen en webbsida som säljer falska pass, körkort, uppehållstillstånd och certifikat. På hemsidan står det saker som ”gå stressfri med de bästa svenska certifikaten” och ”du ska inte låta ett papper hindra dig från att driva dina drömmar”, följt av ett Whatsapp-nummer. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Lite längre ned på sidan finns ett bildexempel på ett certifikat. Bilden föreställer ett certifikat utfärdat av forskningsinstitutet Rise. Ett företag har certifierats mot standarden Iso 14001.  

För ett ”överkomligt” belopp ska kunden alltså kunna köpa ett certifikat som ser ut att vara utfärdat av ett riktigt certifieringsorgan. 

Kvalitetsmagasinet bestämmer sig för att testa saken genom att skapa en anonym mejladress. Vi lägger en beställning på ett Iso 27001-certifikat och frågar bland annat efter pris. 

Dagarna går, men vi får inget svar. Till slut skriver och ringer vi det angivna Whatsapp-numret, men det är knäpptyst. 

Det här är en skärmbild av sidan som säljer falska certifikat. På sidan står det ”du ska inte låta ett papper hindra dig från att driva dina drömmar”.

Har tidigare varnat

Redaktionen visar också sidan för Swedac, Sveriges ackrediteringsorgan.

– Det är klart att det inte är bra. Jag är inte förvånad över att sådana här sidor finns, men jag har inte sett det så tydligt innan, säger Karolina Magnusson Stenmark som är kvalitetsledare på Swedac.

– Det är jättesynd att det förekommer, oavsett vilket fusk det än är.

Swedac har ingen uppfattning om hur vanligt det är med sidor som säljer falska certifikat, eller hur ofta falska certifikat hittas.  

– Jag har inte hört någon oro kring det här lyftas heller, säger Karolina Magnusson Stenmark. 

Men det har funnits tillfällen då Swedac har behövt gå ut och varna för falska certifikat. Bland annat under pandemin. I ett pressmeddelande skrev Swedac att allt fler hörde av sig med misstankar om falska certifikat för skyddsutrustning i vården.

– Kriser plockar fram både det bästa och det sämsta hos människan. På Swedac får vi allt fler frågor om äktheten i certifikat. Tyvärr har vi upptäckt ett relativt stort antal falska certifikat. Den trenden finns över hela Europa, sade en bedömningsledare i pressmeddelandet. 

På sidan för falska certifikat syns detta certifikat.

Lätt att kontrollera äkthet

Då som nu kommer Swedac med råd om hur man ska göra för att kontrollera certifikatens äkthet. 

– Ring och fråga den potentiella utfärdaren, alltså certifieringsorganet. De kan säga med en gång om det är äkta eller inte. Även om det är giltigt, säger Karolina Magnusson Stenmark. 

Swedac är tydliga med att man inte ska använda kontaktuppgifter som anges på ett certifikat som misstänks vara falskt. Även kontaktuppgifterna kan vara det.

Swedac rekommenderar också databasen IAF CertSearch som är under utveckling.

Här kan du läsa mer om IAF:s databas, vad det är och hur den kan användas:

Hur påverkar sidor som dessa er?

Det kan på sikt undergräva förtroendet för ackreditering och certifiering, vilket såklart inte är bra. 

Kvalitetsmagasinet har flera gånger hört av sig till säljaren av de flaska dokumenten för att be om en intervju, men ingen har återkommit. 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.