nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Äldre man vid dator.
Äldre använder IT, men behöver hjälp. I Örebro får de det av nyanlända ungdomar. FOTO: Shutterstock

Nyanlända ungdomar hjälper äldre med it

Hjälp med appar, internetbank, biljettbokning och stegräknare. Det är exempel på vad äldre i Örebro får hjälp med av nyanlända ungdomar i IT-Guide Sweden. Och nu sprids konceptet över landet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

När Gunilla Lundberg arbetade med ett mentorprogram för nyanlända ungdomar i Örebro hade många av dem svårt att få sommarjobb. Hon frågade dem vad de kunde och många svarade IT.

Gunilla Lundberg såg möjligheten att ge de unga jobb och språkträning och samtidigt hjälpa äldre som använder IT, men behöver hjälp. Hon konstaterar att IT-stöd till äldre blir allt mer angeläget när e-tjänster av olika slag blir vardag.

– De första åren hjälpte ungdomarna till att lägga in kortnummer i mobilen, nu handlar det om skypesamtal med sjukvården. För att inte tala om sociala medier som är ett utmärkt sätt för ensamma äldre att få kontakt, säger hon till Smartare Välfärd, Sveriges Kommuner och Landstings informationssatsning om digitalisering i välfärden.

Två gånger i veckan

Konceptet med hjälp till äldre drivs av IT-Guide Sweden som är en ideell organisation i Örebro. Där utbildas 10-12 ungdomar till it-guider. De är i regel 16-19 år och har varit i Sverige i ungefär två år.

Ungdomarna ska ha grundläggande kunskap om datorer, mobiltelefoner och internet. Några behöver vara lite mer kunniga, medan andra i gruppen kan ha mer basala kunskaper.

Idag erbjuds äldre Örebroare it-stöd en gång i veckan på två olika platser. Ett tiotal andra kommuner har infört samma modell, några ytterligare är på väg.

Äldre talar långsamt

En av ungdomarna, Shaymaa Jalal, berättar att det är enkla saker de hjälper till med, men som betyder mycket för dem som får hjälp. Själv uppskattar hon språkträningen. De äldre talar långsamt och har tålamod att repetera.

– Även de av oss it-guider som är blyga och tycker att det är pinsamt att säga fel vågar prata här. De äldre är så uppmuntrande och snälla mot oss, säger hon till Smartare välfärd.

Läs mer på Smartare välfärd

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

18:e upplagan av Kvalitetsmagasinet Live

Hallå där Catharina Byström, chefredaktör för Kvalitetsmagasinet. Du kommer moderera Kvalitetsmagasinet Live 29–30 november 2018 där temat är professionellt kvalitetsarbete i praktiken där konferensen kommer sätta utvecklingen inom kvalitetsområdet under lupp. Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

  • Annonskod Huvudspalten 4

Plugga tyska om du vill lyckas i Tyskland

Planerar ni att göra affärer med Tyskland? Se då till att bygga på språkkunskaperna i tyska. Bristen på kunskap om tysk affärskultur och tyska språket är det största hindret mot att svenska företag lyckas på tyska marknaden, visar Tysk-Svenska Handelskammarens enkätundersökningar. Tillsammans med Tyska ambassaden drar nu handelskammaren igång satsningen ”Deutsch – Ditt val!” för att uppmuntra fler skolelever att plugga tyska.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.