4 experttips för att skydda rekryteringsprocessen från AI-fusk
AI
AI-fusk i jobbansökningar riskerar att urholka kvaliteten i verksamheter som redan lider av kompetensbrist. Till Kvalitetsmagasinet berättar rekryteringsexperten Anastasia Pshegodskaya om hur man bäst skyddar sig.
4 december 2024
Ellinor Gotby Eriksson
Foto: Stockadobe
I en ny rapport från bemanningsföretaget Workforce svarar 82 procent av de svenska svarande att de mottagit AI-genererade cv:n som innehåller falsk information. Rapporten baserar på intervjuer med fler än 4 000 företagsledare över 10 länder, varav 250 från Sverige. 24 procent av dessa svarar att AI-fusket sker på regelbunden basis.
Att en arbetssökande hittar på eller överdriver i sitt cv och personliga brev är inget nytt problem, men enligt Anastasia Pshegodskaya, rekryteringschef på Remote på HR-bolaget, har situationen förvärrats på grund av AI:s intåg.
– AI gör det alltför lätt att putsa, radera, addera utan att man själv behöver tänka efter. Processen går snabbare och är mer automatiserad än någonsin, vilket gör att vi själva inte behöver tänka ut detaljerna, samtidigt som vi inte spenderar samma tid på att stanna upp och känna efter om en viss, kanske inte helt sanningsenlig, uppgift faktiskt är okej att inkludera, säger hon och tillägger:
– AI-verktygen gör det dessutom enklare att skräddarsy ett cv för en specifik roll men kan inte avgöra huruvida det stämmer om kandidaten faktiskt har dessa egenskaper, vilket är ännu en anledning till varför felaktig information ökar i en så hög takt.
Men det finns trots allt metoder som arbetsgivare och HR-avdelningar kan använda sig av för att säkra rekryteringsprocesserna. Det första och mest självklara steget är att inte blunda för utvecklingen, förklarar Anastasia Pshegodskaya. Tekniken finns och som organisation måste man agera agilt och anpassa sina rutiner till hur verkligheten ser ut.
– Under intervjuprocessen anser jag att man behöver checkpoints för att verifiera infon i kandidatens cv. Vi måste också lära oss hur vi kan strukturera rekryteringsprocessen för att bedöma kandidatens faktiska färdigheter vid intervjutillfället, säger hon.
Som HR-avdelning är det också viktigt att lära sig hur man kan använda AI till sin fördel och utforska hur dess funktioner kan hjälpa företaget istället för att enbart ställa till med problem, förklarar Anastasia Pshegodskaya, för AI är inte nödvändigtvis en rekryterares värsta fiende.
Tror ni att det kommer komma nya former av rekryteringsprocesser för att förhindra fusk med hjälp av AI? Hur skulle de kunna se ut?
– Rekryteringsprocessen utvecklas hela tiden och har alltid gjort, med eller utan AI. Men i takt med att AI-verktygen har blivit mer tillgängliga för alla och med tanke på att funktionerna konstant blir smartare så tror jag att rekryterare kommer behöva se över existerande rutiner för att undvika fallgropar som leder till att fel kandidat får rollen.
Anastasias fyra bästa tips för att skydda sig mot AI-fusk
● Strukturera upp rekryteringsprocessen och lär HR-avdelningen att fokusera på faktiska färdigheter och kompetenser under anställningsintervjun
● Gör inga fasta antaganden baserade på ett glänsande cv – etablera istället ett agilt tankesätt och var redo att ifrågasätta och verifiera
● Använd AI till er egen fördel; det finns exempelvis flera verktyg på marknaden som kan hjälpa rekryterare att identifiera innehåll som är AI-genererat
● Använd AI ansvarsfullt och var medveten om potentiella fördomar och förutfattade meningar som den kan skapa