Fem beteenden att ändra för att slippa utbrändhet

Hälsa Det är inte bara dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning som ligger bakom utbrändhet. Vi gör också saker själva som ökar risken för att gå in i väggen. Den goda nyheten är att de här beteendena går att ändra.

Vila, semester och meditation i alla ära, men så länge vi inte gör något åt beteenden som leder till utbrändhet så kommer vi inte ifrån problemet.

Här är fem beteenden att bli medveten om, både hos dig själv och medarbetarna.

1. Att inte stå för vad du vill

Att säga att du vill en sak när du egentligen vill något annat är en biljett till sämre hälsa och ökad risk för utbrändhet. Acceptera inför dig själv vad det är du värdesätter och sträva efter att så långt det går göra det du gillar. Lura inte dig själv att du vill saker bara för att de ger status eller för att någon annan vill att du ska vilja dem.

2. Självupptagenhet

Att vara självupptagen kan betyda allt ifrån att vara narcissistisk – att vara övertygad om sin egen förträfflighet, inte kunna samarbeta eller att ha bristande empati – till att älta personliga tillkortakommanden eller orättvisor man utsatts för.

Självupptagenhet leder till stress och ökar risken för utbrändhet.

Boten är att i stället fokusera på att hjälpa, lyssna på och stötta människor runt om dig.

Var också snäll mot dig själv. Tänka varma tankar om dig själv. Var inte uppriven i flera dagar om du gjort något fel på jobbet. Ta ansvar för det du gjort, förlåt dig själv och gå vidare. Lättare sagt än gjort – men viktigt.

3. Perfektionism

Perfektionism – att vara fixerad vid att agera felfritt eller livrädd för att göra fel – kan ses som något positivt i jobbsammanhang, men det leder till negativa känslor när vi inte lyckas och gör det att arbetsglädjen minskar över tid. Det här leder i sin tur till ökad risk för utbrändhet. Så tänk efter, är varenda arbetsuppgift du tar tag i värd att få ångest över?

4. Tillbakadragenhet

När du är på väg att gå in i väggen är det nära till hands att dra dig tillbaka och försvinna in i ditt skal. Att ta hand om sig är viktigt, men sociala kontakter är en jätteviktigt del i det.

Att ha vänner på jobbet gör oss mer innovativa och minskar osund perfektionism och utbrändhet.

Vilka människor och sociala sammanhang får du energi av? Välj dem noga och prioritera dem.

5. Pessimism

Det beteende som är närmast knutet till utbrändhet är pessimism. Det leder till motstånd mot att ta sig an utmaningar eller söka stöd och feedback från andra på jobbet. Det skapar i sin tur stress och leder till utbrändhet. Om vi ser negativt på vår omgivning har det en direkt påverkan på hälsa, energi och välmående – oavsett hur omgivningen faktiskt ser ut. 

Källa: Forbes

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.