Det här är energiledarskap – och därför ska du börja med det

Ledarskap Vi är mitt i en energikris, både i arbetslivet och privat. 80 procent av medarbetarna känner inte något aktivt engagemang för sitt jobb och ledarna fokuserar på fel saker. Här är två ledarskapsexperters råd för hur du får bukt med energikrisen.

Det här är energiledarskap – och därför ska du börja med det
Gunnar Ekman och Jennie Brobeck på bokturné. Foto: River Jump

Tempot på arbetsplatserna är i dag högre än någonsin och vi befinner oss i en energikris. Det menar Jennie Brobeck och Gunnar Ekman som reser runt och föreläser om deras nya bok i ämnet. Den har en något krass och makaber titel: ”Hjulet snurrar men hamstern är död” (Vulkan, 2023), och enligt ledarskapsexperterna är det en allvarlig och utbredd krissituation vi befinner oss i.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är en energikris. Det är så låg energi i företag efter företag – och cheferna som ska lösa det här gör helt fel saker. De är ute och cyklar, säger Gunnar Ekman. 

– Det är därför ledarskapet är viktigare än någonsin, för hjulet har aldrig snurrat fortare och det är deras skyldighet att lösa det, säger Jennie Brobeck.

Tips

Energiledarskap – 5 steg

  1. Härvaro. Att vara på plats är en förutsättning för att småprat och andra relationsbyggande tillfällen ska uppstå. 
  2. Närvaro. Exempel på hur du inte är närvarande: Sitter i möte efter möte och är inte tillgänglig för dina medarbetare, trots att du är på plats. 
  3. Fokus på medarbetarna. Prioritera det som är viktigt och som verkligen spelar roll i din verksamhet – människorna. 
  4. Fokusera på det som är bra. Ge positiv feedback och fastna inte i det som inte fungerar. Lyft fram det som fungerar bra, helt enkelt. 
  5. Sänk tempot. Relationer tar tid. Ta dig tid att lyssna och prioritera det som är viktigt – inte det som är bråttom.

De är båda experter på ledarskap, Jennie Brobeck har många år som chef och coach bakom sig, och Gunnar Ekman är en före detta polis som tagit på sig doktorshatten. De föreläser, coachar och utbildar via företaget River Jump som de startade 2020 för att hjälpa företag förändra både resultat och organisationer till det bättre.

Människorna i fokus

Utifrån sina många möten med vd:ar och ledare beskriver de ett ledarskap där tid läggs på fel saker, där möte efter möte avlöser varandra medan man egentligen borde jobba med dem som är ”the front line people” – medarbetarna. 

– Det är möten, administration och planering och så gör man brandkårsutryckningar när det har hänt något. Du springer i hamsterhjulet samtidigt som det pågår en energikris. De som skapar värde är medarbetarna, de är the front line people, det är de som säljer och producerar varor. När de har dålig energi kostar det mängder av pengar, säger Gunnar Ekman. 

Ekorrhjulet snurrar snabbare, samtidigt har arbetslivets möjligheter omdanats efter pandemin. Av dem som kan jobba hemifrån några dagar i veckan är det inte många som vill gå tillbaka till hur det var innan. En nyligen gjord undersökning från IT-infrastrukturbolaget Global Connect visar att 44 procent av skandinaverna funderar på att byta jobb för att få jobba hemma mer, och att nära var tredje svensk väljer bort ett jobb om arbetsgivaren inte erbjuder möjligheter att jobba hemifrån. 

– Förut var man på jobbet, nu sitter folk hemma, och hur bygger man energi kring ett vardagsrumsbord med möten back to back? Och det är inte bara det, i dag bekymrar sig människor för sin egen ekonomi, räntor och amorteringar. Det är tuffa tider och det tar massor av energi, vi är tveklöst inne i en energikris. Vilka ska hantera det när ledarna är upptagna med annat? säger Gunnar Ekman. 

Menar ni att man ska slopa distansarbete? 

– Nej, vi begriper att det måste finnas och när duktiga medarbetare ställer sådana krav så måste företagarna acceptera det. Men vi tror att det har ett visst pris. När människor inte ses så lär vi ju inte av varandra genom till exempel småprat, säger Gunnar Ekman. 

– Vissa har ju möjligheten att sitta hemma medan det inte ens är ett alternativ för andra yrkesgrupper. Men det handlar egentligen inte om det, utan om hur du leder i dag för att uppnå bra resultat och välmående. Du som ledare behöver kunna skapa energi oavsett var medarbetarna sitter – punkt, säger Jennie Brobeck.

Energi inget flum

De är båda överens om att ledare behöver en bättre förståelse för energi, vad det är och hur det skapas. 

– Det är inte något new age-flum, det handlar om att jobba med människor. Gör man det kommer väldigt mycket fungera bättre. Poängen är att du måste ha tid. 

Två nyckelbegrepp de använder sig av är närvaro och härvaro. Genom det kan man bygga upp relationen till medarbetarna och dem emellan. 

– Du kan vara på en arbetsplats men inte vara där ändå. Men har du närvaro och härvaro kan du bygga både individer och lag, och använda det mer coachande sättet. Då kommer alla vilja vara med, alla vill ju vara i det energifyllda vinnande laget, säger Jennie Brobeck.

Om boken

Hjulet snurrar men hamstern är död

Författare: Jennie Brobeck och Gunnar Ekman 
Förlag: Vulkan (2023) 

Författarna ger ordet energi en ny innebörd och svarar på hur man skapar de bästa förutsättningarna för företag och andra organisationer genom energiledarskap. Författarna delar tankar och slutsatser kring riktad positiv energi där egna erfarenheter kompletteras med fakta och forskning. 

”Att ett företag växer innebär inte per automatik att medarbetarna gör det, men om medarbetarna växer så växer definitivt företaget.”

Det höga tempot är en orsak till att folk blir utarbetade och trötta, och därför låga på energi – så vad finns det för lösning på det? Ett exempel Gunnar Ekman tar upp är att företagandet i dag ofta bygger på att vi letar problem och tittar på vad det är som inte fungerar. Om man i stället har för vana att titta på det som fungerar och återkoppla med positiv feedback ger det mycket energi. Man ska fokusera på det som är bra, helt enkelt. 

– Personer som har en energitermometer i kroppen kommer kunna märka när det behövs göras någonting. Men många chefer i ekorrhjulet ligger på sina anställda ännu mer, men det är inte lösningen, säger Gunnar Ekman.

Vetenskaplig grund

Det finns en rad studier som stödjer deras tes om energiledarskap. En empirisk studie från förra året visar att den enskilt viktigaste faktorn för en ledare och ett lyckat ledarskap är att skapa positiv relationell energi. Och enligt världens största arbetsplatsstudie av analysföretaget Gallup är det något som behöver bli bättre. Den visar nämligen att bara 20 procent av medarbetarna är aktivt engagerade i sitt jobb. Alltså är lejonparten, hela 80 procent, inte det. 

– Lyckas man med energiledarskapet ser vi att medarbetarna tycker det är mycket roligare att gå till jobbet, hanterar kunderna bättre, pratar mer positivt om arbetsgivaren och inte minst leder det till färre sjukskrivningar, säger Jennie Brobeck. 

Så det handlar inte om att tempot behöver sänkas? 

– Ledarskap handlar om tillit och en relation springer man inte fram. Relationer kräver ett lägre tempo, där det finns tid att lyssna. Så tempot som sådant behöver sänkas. I dag gör man många saker för att det är bråttom men tittar man en gång till är det kanske inte så viktigt. Det som faktiskt är viktigt kanske man inte ens hinner med. Och det viktigaste är att bygga relationer, säger Gunnar Ekman som återkommer till att det alltid ska vara fokus på the front line people.

Ska du springa ett maraton så ligger kraften i återhämtningen.

Jennie Brobeck jämför det med hur du presterar i idrott, där återhämtning är en förutsättning för att kunna prestera. 

– Ska du springa ett maraton så ligger kraften i återhämtningen. Det handlar mycket om att som ledare se var jag själv är någonstans, har jag tid för återhämtning? Om alla springer runt i en överlevnadszon så måste man titta på sin organisation och reflektera över hur man hittar balansen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.