Svårfångat begrepp under lupp

Empowerment har blivit ett inneord, trots att det är diffust och inte så lätt låter sig definieras. Denna bok lägger begreppet under luppen, vad är det egentligen och hur används det i praktiken?

Svårfångat begrepp under lupp

Begreppet ”empowerment” har blivit populärt. En sökning på Google när detta skrivs gav 14 miljoner träffar. ”Empowerment” uppfattas oftast som något bra, även om det som är bra inte så lätt låter sig definieras. Många har pekat på just detta att begreppet är så populärt, trots att det är diffust. I vetenskaplig litteratur började begreppet användas för drygt 30 år sedan i samband med diskussioner om lokal utveckling och lokalt självstyre under en tid då gräsrotsperspektivet kom i fokus.

I denna bok diskuteras och granskas ”empowerment” som teoretiskt begrepp och dess tillämpning i praktik utifrån olika synvinklar.

I den första av bokens tre delar fokuseras på begreppet ”empowerment”. Vad menar man egentligen med begreppet och vad menar man när man använder begreppet? Här diskuteras, bland annat, ”empowerment” och brukarmedverkan. Delar av den offentliga sektorn, inte minst socialtjänsten, kritiseras ju för att de inte behandlar kunderna/brukarna med respekt och för att de inte i tillräcklig grad får använda sina egna resurser. Hur kan man hjälpa utsatta grupper, som till exempel missbrukare eller långtidsarbetslösa, att ta tillbaka makten över sitt eget liv?

I den andra delen presenteras ett antal konkreta beskrivningar av verksamheter som illustrerar ”empowerment” i praktiken. Bland annat ges exempel från stiftelsen Kvinnoforum och projekt SAVIS, som handlar om att samordna tjänster inom olika samhällsorgan.

I den tredje delen diskuteras ”empowerment” som strategi inom forskningen teoretiskt och praktiskt. ”Empowerment” som deltagarbaserad forskning är ett sätt att bedriva forskning där ”vanliga människor” kan delta i hela forskningsprocessen. Därigenom kan problem lösas genom en samverkan och kunskapsöverföring som många upplever angelägen.

Författarna, som är forskare och praktiskt verksamma från olika discipliner som statsvetenskap, sociologi, socialt arbete, social omsorg, pedagogik och folkhälsovetenskap, ger ett brett teoretiskt och praktiskt perspektiv på begreppet ”empowerment”.

Boken är främst avsedd för grundläggande högskole- och universitetsutbildningar inom områden som socialt arbete, social omsorg och hälso- och sjukvård, men vänder sig också till praktiker som exempelvis arbetar med lokala utvecklingsprojekt eller vård och omsorg.

Fakta

Empowerment i teori och praktik

Redaktörer: Ole Petter Askheim & Bengt Starrin Förlag: Gleerups ISBN 978-91-40-64838-9

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.