Han är med och kvalitetssäkrar branschledarens raketresa

Checklistan Kvalitetsarbete sker ofta i det dolda, så därför ser vi till att ta en kik bakom kulisserna då och då. Denna gång har vi intervjuat Jerry Olsson, kvalitets- och produktionsteknisk chef på Skandia Elevator – ett företag med ambitiösa tillväxtmål.

Han är med och kvalitetssäkrar branschledarens raketresa
Jerry Olsson är kvalitets- och produktionsteknisk chef på Skandia Elevator. Foto: Skandia Elevator

Skandia Elevator är ett familjeföretag i tredje generationen som grundades 1914. På 110 år har bolaget utvecklats från ett litet, lokalt jordbruksföretag till ledande tillverkare av transportsystem för spannmålsindustrin. Företaget bygger utrustning och mjukvara som används av lantbrukare och spannmålsindustrier världen över.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Jerry Olsson är kvalitets- och produktionsteknisk chef på Skandia Elevator, och har även övergripande ansvar för förbättringsverksamheten. Han har jobbat på företaget sedan 2008 och sitter på sin nuvarande post sedan fyra år tillbaka. Innan dess var han verksamhetsutvecklingschef och ansvarade för att utveckla företagets Lean/ Sex Sigma-program.

– Det är skitkul att jobba med produkt, process och människa, säger Jerry Olsson om sitt arbete.

Just nu håller bolaget på att bygga ut sin produktionslokal med ytterligare 3 000 kvadratmeter. Foto: Skandia Elevator

Lista

På hans agenda idag

  • Snabb daglig avstämning med mitt team (som består av fyra tekniker utöver mig)
  • Morgonmöte – en 15 minuter lång fabriksavstämning där vi går igenom föregående dag utifrån kategorier såsom hälsa, säkerhet, kvalitet, produktionsvärde, kommunikation och marknad
  • Svara på mejl
  • Projektmöte om implementering av vårt nya digitala ledningssystem (målet är att ha det ”up and running” innan semesterledighet, så att vi kan bygga processkartor m.m. andra halvan av året)
  • Lunch (Anläggningen ligger på landet, så därför har vi catering på jobbet. Ibland blir det en dagens, ibland äter jag en god matlåda hemifrån)
  • Planeringsmöte om utbildning inom Atex/ Ex-klassning (klassning som krävs vid användning av utrustning i ett explosionsskyddat område)
  • Eget arbete med ett projekt om autonoma transporter (alltså hur vi kan automatisera transport av material mellan processer)
  • Besök av leverantör
  • Planera utformningen av avdelningens månadsmöte (vi håller på att skapa standardiserade mallar och strukturer)

Skandia Elevator har målet att vara ledande inom smart transportutrustning för spannmål. Sedan 2017 har företaget gett sig in på ett helt nytt affärsområde och tillhandahåller numera tekniska lösningar som gör det möjligt för lantbrukare att optimera värdekedjan och skapa ett spårbart lantbruk.

2022 gjorde Skandia Elevator dessutom sina första förvärv, bland annat ett bolag som tillverkar temperaturlinor.

– Vi håller på att integrera den produktionen i vår verksamhet. Elektroniktillverkning är ett nytt område både gällande produktion och kvalitetsarbete. Det är väldigt roligt, utmanande och stimulerande, säger Jerry Olsson.

Det här en transportör, en av bolagets produkter. Foto: Skandia Elevator

Vilken är den största utmaning din organisation handskas med just nu? 

– Att realisera vår strategiska tillväxtplan. Vi ska upp till 450 miljoner kronor i omsättning, med bibehållen vinstmarginal, leveranssäkerhet och kvalitetsnivå.

Hur ska ni klara det?

– Det är bara att jobba på. Just nu håller vi på att bygga ut vår produktionslokal med ytterligare 3 000 kvadratmeter. Vi räknar också med att behöva anställa 23 personer på tjänstesidan och ungefär lika många produktionssidan.

– Sedan fortsätter till exempel ledningen att gå sina dagliga Gemba-rundor. Det har vi gjort under femton års tid. Två ur ledningsgruppen samt produktionsledare ägnar 40 minuter åt att stämma av, hjälp, coacha och stötta. På så sätt kommer de också ut i verkligheten.

Jerry Olssons

Arbetsvecka i korthet

Mejl: Ägnar mellan 1 – 3 timmar i veckan

Möten: Varierar över tid, men just nu cirka 20 timmar

Hybridarbete: Varierar hur ofta jag jobbar hemifrån

Uppföljningar: Görs vid möten och vid analyser av olika nyckeltal

Oplanerad tid: Då och då dyker det upp oplanerade saker som måste hanteras

Hur påverkar utmaningen dig i din roll? 

– Inom kvalitetsområdet så märks det genom att produktfloran ändras, vilket kräver att vi utvecklar vår kompetens. Till exempel är vi nu tredjepartscertifierade enligt Ex/IecEx. Detta är nytt för oss och vi måste jobba igenom kraven i alla berörda avdelningar.

Vad krävs av dig för att lyckas? 

– Jag behöver vara navet i kvalitetsutvecklingen, involvera alla och jobba med ständiga förbättringar. Jag behöver skaffa kompetens inom området för att kunna hjälpa verksamheten. Rätt person ska utifrån sin nivå ha rätt kompetens för att lyckas i sin roll. Ska man jobba med kvalitet så ska man ha en stark verktygslåda.

Vad hoppas du eller din organisation kunna ”bocka av” inom en snar framtid?

Jag hoppas vi kommer bocka av vår tillväxtkurva. Det är en utmaning att växa i både process- och kvalitetsutveckling när det blir fler produkter, mer människor och nya typer av tillverkningsprocesser.

Kort om

Jerry Olsson

  • Yrke: Kvalitets- och produktionsteknisk chef inom kvalitet och verksamhetsutveckling
  • Övriga befattningar: Gästföreläsare på Sandholm Associates och ordförande i IDC West Swedens produktionstekniska nätverk
  • Så mår jag efter en dag på jobbet: Det kan variera nu när så mycket är under utveckling. Ibland snurrar tankarna i huvudet på vägen hem. Jag kan fundera över hur fasen vi ska lösa vissa saker. Men oftast har jag en känsla av att ”Wow, det är otroligt hur vi kan ta oss framåt och hur mycket alla bidrar”. Då känner jag mig lugn och tillfreds och ser fram emot nästa dag.
  • Jag upplever att företaget behöver kompetensutveckling inom: Elektronik. Vi behöver öka och bredda kompetensen på området eftersom krav ställs på både mjuk- och hårdvarukvalitet när man hanterar Ex-klassning. Kraven kan se olika ut beroende på vilken världsdel man levererar till, vilket är utmanande.
  • Det viktigaste jag har ”checkat av” som kvalitetsprofessionell: Att förstå hur viktigt ständiga förbättringar är. Om man som verksamhet genomsyras av att strukturerat lösa rotorsaker bakom problem, och att jobba med kompetensen på bredden för att kunna göra det, så kommer man att lyckas.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.