Ta in lite trädgårdsfilosofi på jobbet

Nytt nummer Nu finns nummer sex av Kvalitetsmagasinet att läsa både digital och på papper. Vi fokusera på hållbarhet, agil utveckling på SVT och Halebops recept på hur man blir Sveriges mesta älskade telekombolag tio år i rad. Och så får kvalitetsprofilen Leif Östling berätta om sin syn på kvalitetsarbete och japansk trädgårdsfilosofi.

Ta in lite trädgårdsfilosofi på jobbet

Vattna, vårda och gödsla lite då och då. Ibland jämförs ett bra ledarskap med trädgårdsmästarens värv. Det är ett tålamodsprövande jobb. Det vet vi som försöker leva ut våra trädgårdsambitioner. Och det går långsamt. Ibland flera år innan man kan skörda frukterna av ansträngningarna.

Liksom ledningsfilosofier finns en hel del olika trädgårdsåskådningar. Den engelska, romantiskt slarviga trädgården. Eller den stramt hållna österländska. Strikt, genomtänkt ut i varje barr.

Nu finns ett nytt nummer av Kvalitetsmagasinet ute.

I vårt tema om hållbarhet och kvalitet tycker dock Markus Ekelund att man ska låta tusen blommor blomma. Han menar att vägen till en ökad hållbarhet sällan är spikrak och att man behöver släppa loss kreativiteten och innovationskraften bland medarbetarna för att komma framåt. Tänk oslagen sommaräng. Och biologisk mångfald.

Japansk inspiration

Leif Östling däremot inspireras av japansk trädgårdskonst. Hans råd är att införa nya ledningssystem genom att ta reda på var den bästa jordmånen finns. Börja att så frön där, så kommer andras nyfikenhet att väckas.

Vi vet att Östling tog produktionsfilosofin Toyota Production System till Scania. Mer överraskande är kanske att han kopplar ihop kvalitetsarbete med det japanska fenomenet Marie Kondo, organisationskonsulten som inspirerar hela världen att rensa och röja upp i röran som inte sällan orsakas av överkonsumtion.

Och apropos städning kanske Östling borde städa upp bland sina egna uttalanden ibland.

Mest älskade telekombolag

Möt också Malin Ströman, produktchef på SVTs onlinetjänster och Johanna Sahlman, vd Halebop, om hur man gör för att vara Sveriges mest älskade telekombolag i tio år i rad.

Min egen trädgård då? Ja, nu blev den precis totalskövlad av vildsvin och alla ömt vårdade buskar, rosor och pioner är borta och odlingslådorna står i spillror. Kvar är bara en massakrerad före detta gräsmatta. Men då är det bara att tänka lite mer Zen och att man befinner sig i det eviga kretsloppet ”samsara” där tiden går i cirklar.  Allt växer upp igen. Bara man ger lite näring.

Passa på att logga in och kolla igenom e-tidningen!

Trevlig läsning!

Catharina Byström, chefredaktör Kvalitetsmagasinet.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.