Fackförbundet Unionen har flera medlemmar som vittnar om att deras arbetsgivare ha övervakat dem digitalt. Det sker bland annat genom screen recording, där en programvara spelar in allt som händer på en medarbetares datorskärm. Inspelningen sker ofta utan att personen förvarnas.
Så riskerar digital övervakning minska medarbetarengagemanget
Ledarskap Flera stora företag är positiva till att övervaka de anställda digitalt, exempelvis genom att spela in deras datorskärmar. Om detta inte kommuniceras kan det ha ödesdigra konsekvenser på de anställdas motivation. Det menar professorn Magnus Svartengren.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Övervakningen kan också ske genom hemliga medlyssningar av telefonsamtal, att man kollar hur många samtal du ringer, hur många klick du gör på tangentbordet, och när du loggar in eller ut från datorn. Syftet är att hitta sätt att öka produktiviteten, brukar arbetsgivarna säga.
Enligt Magnus Svartengren, överläkare och professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet är det fel väg att gå för den som vill ha motiverade medarbetare.
– Det kan ju tyckas säga sig själv, men jag tror inte att alla arbetsgivare ser den här metoden som en form av övervakning utan bara att man vill undersöka aktiviteten.
Oavsett om det är goda eller illasinnade incitament behöver förfarandet kommuniceras till de anställda. Annars riskerar illojaliteten att växa lavinartat.
– Människors motivationen till att göra bra ifrån sig minskar om man känner sig misstrodd. Om arbetsgivaren istället skulle vara ärlig med syftet – vi vill se hur alla arbetar, och nu ska vi tillsammans ventilera för- och nackdelarna med det, då kanske det skulle ha ett helt annat utfall, säger Magnus Svartengren.
Övervakningstrenden med screen recording är relativt ny och Magnus Svartengren tror att ett skäl till att det ökar hos storföretag helt enkelt handlar om nyfikenhet på teknikens möjligheter. Inom vård- och omsorgsyrken finns däremot en lång tradition av att bevaka och övervaka de anställdas produktionsförmåga.
– Många har då känt sig väldigt påpassade vilket gör att de tappar både kreativitet och innovationskraft. Om man inte från början ger de anställda en känsla av KASAM, det vill säga känsla av sammanhang och delaktighet, då tror jag att underskattar man medarbetarnas inneboende vilja till att skapa förbättringar, säger han.