10 topphändelser från året som gått

Årskrönika Kommer du ihåg vad som hände under kvalitetsåret 2019? Här kommer en sammanställning av några av årets kvalitetshändelser och en lista med 10 kvalitetsnyheter du inte bör missa. 

10 topphändelser från året som gått

Under året har en återkommande diskussion handlat om balansen mellan struktur och kultur i kvalitetsarbetet. På ena sidan har förespråkarna för Iso 9001 stått och på andra sidan några som ifrågasätter som de anser alltför tungt fokus på just strukturen. Här har bland annat våra två bloggare Lars Sörqvist, docent Kungliga Tekniska Högskolan samt Åsa Rönnbäck, PhD, drivit frågan om att öka fokus på förbättringskulturen.  Läs gärna en av Åsas bloggar t. ex.  Antar du kulturutmaningen?

Förhoppningsvis får vi en fortsatt frisk diskussion under nästa år. Bidra gärna med ditt inlägg i debatten!

Mejla chefredaktören Catharina Byström. 

Några namnbyten har skett under året. I november blev SKL istället SKR som en följd av landstingens ombildning till regioner. I maj bytte även den nästan 100-åriga organisationen Sis både namn och skepnad. De heter nu Svenska Institutet för Standarder men har kvar den gamla förkortningen Sis.

Annika Andreasen, Sis.

Sis fick i samma veva fick en ny ordförande, Annika Andreasen, som efterträdde Thomas Idermark. Föreningen för svensk kvalitet, SFK, har under det senaste året haft fler ordförandebyten. Först avgick Niklas Blomgren i december 2018 efter ett och ett halvt år på posten. Sedan tillträdde Claes Berling i slutet på april 2019. Men bara någon månad senare avgår han från ordförandeskapet av personliga skäl och Anne Marbrandt kliver in som ordförande. Hon har under två perioder tidigare suttit som interimsordförande i SFK.

Årets utmärkelser

En hel del utmärkelser och priser har delats ut under året som sig bör. Kafferosteriet Zoégas i Helsingborg fick ta emot året Leanpris under Lean Forum i oktober. Dock blev det blev ingen som tog emot Utmärkelsen Svensk Kvalitet under året. I maj meddelande SIQ att utmärkelsen tar ett uppehåll under året och istället ska priset vidareutvecklas. Däremot utsågs två vinnare av Utmärkelsen Bättre skola.

Däremot delades en hel del priser ut på året Kvalitetsmässan i november. Sollentuna blev årets kvalitetskommun och den unga Upphandlingsmyndigheten blev Sveriges modernaste. Fem svenska innovationer nominerades i december till Quality Innovation Award.

Och apropå Kvalitetsmässan har det firats en del 30-åringar under året. Förutom den göteborgska mässan firande även Svensk Kvalitetsindex, SKI, 30 år. Och nästa år är det Kvalitetsmagasinets tur att fira 30 år med buller och bång på Kvalitetsmagasinet Live den 22 april.

Google toppar

Under året har det rankat och listats på en rad områden. Google fortsätter toppa listan på drömarbetsgivare för unga. Men i Ranstads globala undersökning med många respondenter var det Essity som toppade listan med Volvo på en andraplats.

Hilti har högt engagemang.

När det gäller topplistan för Sveriges bästa arbetsplatser i bemärkelsen högst medarbetarengagemang står Hilti högst på listan följt av Smarteyes och Newsec. Här var urvalet 300 svenska arbetsplatser.

Brexit är tung fråga som det har varit svårt att hänga med i alla turer under året. Dock kan man konstaterar att om det nu blir en brexit sista januari så kommer brittiska anmälda organ att förlora status. En brexit får även konsekvenser för standardiseringen.

Här är 10 andra händelser som inte bör missas från året som gått:

1, En rapport som kom i januari visar att kommunerna faktiskt blir bättre på bemötande och service.

Peter Fredriksson, gd, Skolverket.

2, I februari kom rapporten om stora skillnader i svenska skolors betygsättning. Nu ska det bli intressant att följa skolverkets kvalitetssatsningar. GD:s Peter Fredriksson är sannerligen en person med integritet som vi gärna följer i debatten.

3, I april blev det krav på e-faktura i offentlig sektor. Stora trumman dunkande fler månader innan men sedan verkar det inte ha skapat några större debacle. Det tackar vi för!

Stefan Olowsson.

4, I maj kom rapporten om att gamla system i offentlig sektor hämmar deras digitalisering. Kul då att Försäkringskassans CIO Stefan Olowsson blev utnämnd till årets CIO, som bossar en it-avdelning som har ambitioner att växa och ta uppdrag från andra myndigheter.

5, I maj meddelande även SIQ att ett nytt forskningsprojekt om kvalitetsutveckling ligger i startgroparna.

6, En månad senare läggs rapporten om ökad spänning i kvalitetsforskningen fram på Mitt Universitetet.

7, I juni lanserades också en ny global söktjänst för ledningsstandarder. Äntligen! sade många.

8, Hurra, kvalitetsproffsen trivs bra! Kvalitetsmagasinets enkät visade att ni både är supernöjda med kvalitetsprofessionen. Härligt med positiva nyheter.

9, Stor debatt blev det – i alla fall i kvalitetskretsar – efter boksläppet av ”Den ineffektiva byggbranschen” av den tidigare vice koncernchefen på Einar Mattsson AB Mikael Anjou. Här finns mycket att lära.

Leif Östling.

10, Ett annat boksläpp vi uppmärksammade var med Leif Östling som kom ut med sin självbiografi i oktober. En tung kvalitetsambassadör från förr.

Det finns hundratals andra inressanta och bra artiklar under året. Passa på att läsa det du missat innan det nya decenniet drar igång.

Trevlig läsning!

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.